fb
Книжни пътуванияСпециални

Как празнуват Коледа исландците?

1 мин.

В света, за който мечтаем, всеки подарък под коледната елха е книга. За съжаление, повечето от нас се подготвят за разочарование (най-често под формата на коледен чорап). Чудеса обаче се случват! Книжният коледен рай се намира в Исландия и носи името Jólabókaflóð.

Какво е Jólabókaflóð и как го произнасяме?

Грубият превод от исландски език е „коледен потоп от книги“ и се произнася приблизително „йолабокафлот“. Думата се отнася до традиционния пик в продажбите на книги в края на годината, разказва Goodreads. Най-много заглавия в Исландия се продават между септември и ноември – периодът, през който се купуват подаръци за коледните и новогодишни празници.

Най-хубавата част на Jólabókaflóð се случва на Бъдни вечер. Кристиян Йонасон, президент на Исландската книгоиздателска асоциация, коментира феномена така:

Културата на подаряване на книги се корени дълбоко във възприемането на Коледа като празник. Обикновено в Исландия поднасяме подаръците си вечерта на 24 декември и хората прекарват нощта в четене.

Звучи като перфектната Коледа, нали? Остава само да убедим нашите близки и приятели в магията на Jólabókaflóð! Имаме време до следващата Коледа!

[ + ]