fb
Книги и киноСпециални

19 неща, които отличават сериала по „13 причини защо“ от романа на Джей Ашър

9 мин.

Дълго преди „13 причини защо“  да се превърне в успешен сериал на Netflix, трогателният разказ за живота и смъртта на Хана Бейкър се заражда в едноименния YA бестселър на Джей Ашър през 2007 г. И двете версии на историята са пристрастяващи, брутално откровени относно самоубийствата, депресията и скръбта сред тийнейджъри, но продуцентът на сериала Браян Йорки е решил да направи няколко огромни промени в телевизионния сериал. Разликите варират от прости неща, като например колко време отнема на Клей Дженсън да изслуша всички касети, до основни такива – начина, по който Хана слага край на живота си. В текста по-долу може да видите и останалите разлики между книгата на Ашър „13 причини защо“  и адаптацията на Netflix.

Предупреждаваме, че в материала има спойлери, разкриващи, както сюжета на книгата, така и на първия сезон от сериала!

 

1. Клей слуша всички касети за една вечер

Ако сте били разочаровани от бавното слушане на всички касети на Хана в сериала, най-вероятно ще ви хареса оригиналния подход на Ашър. В книгата, след като получава кутията със записи на прага си, Клей ги изслушва наведнъж. В сериала Тони казва на Клей, че е „най-бавният досега“ от всички слушатели.

 

2. Клей не разбира веднага, че Тони го следва през цялото време

Въпреки че Клей има среща с Тони в първия епизод, което потвърждава, че той е този, който Хана е направила отговорен за следенето на всички хора в списъка ѝ, в книгата Клей не осъзнава, че това е Тони, докато не изслушва четвъртата касета (след като открадва уокмена на Тони).

 

3. Социалните мрежи не са фактор в тормоза на Хана

Сайтове като Facebook и Twitter със сигурност са съществували, когато Джей Ашър публикува романа си през 2007 г., но в никакъв случай не са имали такова влияние върху живота на тийнейджърите, както сега. Има препратки към телефона на Клей, но снимките на Хана, които Джъстин и Тайлър разпространяват в училище чрез групов чат, са само клюки от уста на уста в книгата. Слуховете сами по себе си са вредни, но виждайки снимките на Хана, които обикалят всички телефони, е толкова по-жестоко и въздействащо, че добавя по-голямо осъзнаване на зрителите за болката и тормоза, през които преминава главната героиня.

 

4. Клей няма халюцинации за Хана

Някои от най-шокиращите сцени в сериала са тези, в които Клей има видения за Хана, в които тя кърви в средата на училищния салон и на училищните танци. Също така се споменава, че в миналото той е пил дулоксетин за лечение на тревожно разстройство. Това никога не се случва в книгата.

 

5. Гимназистите са малко по-кротки, така да се каже

В книгата са описани партита, пълни с пияни непълнолетни (както и ужасяващи сцени на изнасилване), но сериалът показва всички останали реалности от живота на тийнейджърите днес – пушене на трева, правенето на секс, шофирането пиян, ругаенето и още, и още.

 

6. Клей се наранява, но по друг начин

В първия епизод, разсеян от записите, Клей забива колелото си в кола, правейки си рана на главата. Той е без късмет и в книгата, като изключим, че там порязва ръката си на ограда.

 

7. Кортни Кримсен все още е най-лошата, но по различен начин

Книжната Кортни има репутация на стриктно мило момиче в училище, а също така преспива при Хана, за да ѝ помогне да хване човека, който я следи. Вместо да се напият и да се целуват по време на играта „Истина или предизвикателство“, всъщност двете се редуват да правят масаж на гърба една на друга пред човека, който ги гледа отвън. Кортни, която не е хомосексуална в книгата, след това разпространява отвратителни слухове, че Хана е уличница, за да повиши доверието на гимназистите към нея.

 

8. Редът на записите е различен

В сериала Клей е единайстият човек, който получава кутията. Той решава да прескочи номер дванайсет (Брайс – изнасилвач, който най-вероятно ще унищожи касетите, ако стигнат до него) и ги предава на последния човек в списъка, г-н Портър. Решението за това не е много ясно в книгата, защото там Клей е девети и просто предава записите на номер десет. Също така, в книгата няма сцени на съучениците му, които да заговорничат как да задържат касетите, за да не бъдат открити.

 

9. Клей никога не се сблъсква с Брайс и не записва признанието му

Тъй като редът на касетите е различен в книгата и никой не се опитва да попречи на Клей да ги изслуша, той не се опитва да заведе Брайс до съда за неговите действия. Той никога не записва неговото признание, че е изнасилил Хана, както и не дава „страна 14“ на г-н Портър.

 

10. Няма дело

Семейство Бейкър се появяват в книгата само за малко. Делото им срещу училището не съществува. Единственият път, когато се оказват в книгата, е когато някои споменава, че са затворили магазина си за обувки (който в сериала е заменен от аптека) след самоубийството на дъщеря им.

 

11. Родителите на Клей почти не присъстват

В началото на книгата, когато Клей за първи път слуша записите, майка му идва да ги провери и двамата имат бърз разговор. В продукцията на Netflix неговите родители са във всеки епизод, най-вече защото майка му е адвокатът, който е натоварен със задачата да защитава училището в делото на семейство Бейкър.

 

12. Самоубийството на Хана се извършва по различен начин

Сцената, в която Хана се самоубива като срязва китките си с бръснач, е изключителна и трудна за гледане. В същото време е огромно отклонение от романа на Джей Ашър, където се споменава само, че „е погълнала шепа хапчета“.

 

13. Клей и Хана не са точно приятели

Някои от най-трогателните и сърцераздирателни моменти в сериала „13 причини защо“ са тези, в които Клей оплаква бъдещето, което е можело да имат с Хана, или когато се връща в спомените си от тяхната близка връзка. Той жадува за нея почти през целия сезон и е объркан, когато тя го отблъсква на партито на Джесика. Целувката я има и в книгата, но това, което я е довело, е различно. Те работят заедно едно лято в киното, но Хана споделя в записите, че иска да са по-близки и да се опознаят по-добре. Двамата никога не разговарят до момента на въпросното парти.

 

14. Бандата на Моне има различно мото

В опит да актуализира книгата, мотото на Хана, Алекс и Джесика се променя от „olly olly oxen free” на „FML”

 

15. Шери има различно име

В книгата мила мажоретка на име Джени Къртс говори с Хана по време на кампанията за набиране на средства „Доларова Валентинка“. По-късно тя е отговорна за счупването на знак „Стоп“, което е причината за смъртта на Джеф. Джени е сменено на Шери в сериала и има връзка с Клей, която не съществува в книгата.

 

16. Джеф е много по-незначителен герой в книгата

Трудно е да не си паднеш по Джеф по време на сериала. Той е популярен, добронамерен играч, който се опитва да помогне на Клей да общува с момичета. Всичко това прави героя му доста обичан, а внезапната му смърт в автомобилната катастрофа, вследствие на липсващия знак „Стоп“, е много болезнена и шокираща за зрителите. Книжният Джеф умира и в книгата, но тъй като е по-голям на възраст от всички главни герои, не е приятел с никой от тях. Също така няма такова голямо влияние върху живота на Клей.

 

17. Алекс не прави опит за самоубийство

Алекс Стендал открито се бори с приспособяването си в училище и угризенията за всичко, което съучениците му са причинили на Хана. Сцената, която го показва как пада в басейна на Брайс, дава повод за размисъл, защото не изглежда, че Алекс иска да излезе на повърхността. В края на сериала се разбира, че Алекс се е застрелял в главата, но не става ясно дали е оцелял. Нищо от всичко това не се случва в книгата.

 

18. Тайлър няма намерение да стреля в училище

Тревожна сцена в сериала намеква за плановете на Тайлър за откриване на стрелба в училище (той отваря тайно отделение в раклата в спалнята му, за да се види, че вътре всъщност има тайно скривалище с оръжия и експлозиви), но подобно на съдбата на Алекс, това не се случва в романа.

 

19. Краят на книгата не е толкова сложен

След като изслушва записите на Хана и съжалява, че не е видял знаците по-рано относно това, което е щяла да направи, в книгата Клей се обръща към старата си приятелка – Скай, която проявява симптоми на депресия. Това се случва и в продукцията на Netflix, но след като стана ясно, че ще има втори сезон, доста от сюжетните линии останаха с отворен край – плановете на Тайлър, излъчващи насилие; опитът за самоубийство на Алекс; съдебният процес на семейство Бейкър; предаването на Шери; изнасилванията на Брайс, които излизат на яве.

Снимки в публикацията: Netflix

 


Можете да намерите тази книга в Ozone.bg.