Loading Map....

Дата/час
25/05/2022 - 30/05/2022
18:30 - 20:00

Място
Столична библиотека
пл. "Славейков" 4
София

Категория


Чешката поетеса Бронислава Волкова с турне в България
Чешката поетеса и почетен професор на Университета на Блумингтън в САЩ Бронислава Волкова, която гостува през 2011 г. на поетичния фестивал „Славянска прегръдка” във Варна и чиято книга с избрана поезия „Аз съм твоята съдба” (изд. „Хайни”, 2013, превод: Димитър Стефанов) беше представена през 2014 г. в София, се завръща отново в България.
В месеца, в който честваме Деня на славянската писменост и култура, тя ще вземе участие от 25 до 28 май 2022 г. в поетичния фестивал „Свято слово” в Бургас, след което, на 30 май поезията ѝ ще бъде представена и в Литературния клуб на Столична библиотека от д-р Димана Иванова, а стихотворения на авторката ще прочете актрисата Диа Мантова.
Чешки партньори на литературните събития са Чешки център София и Чешкият литературен център към Моравската библиотека в Бърно.
Бронислава Волкова е поетеса, преводачка, авторка на колажи, семиотичка, есеистка и заслужил професор на Университета на Индиана в Блумингтън, САЩ, където е била ръководител на катедрата по славистика в продължение на тридесет години. От Чехия емигрира през 1974 г. и първо преподава в университетите в Колин над Рейн, Марбург, Харвард и Университета „Вирджиния” в Шарлотвил. От 1982 г. работи в Университета в Блумингтън до пенсионирането си. Член е на чешкия и американския ПЕН-клубове. Публикувала е 11 книги с екзистенциална и метафизична поезия на чешки език (първите 6 в изд. PmD Mnichov), книга с избрани стихотворения „Разпръснати светове” (1995) и книга с избрани стихотворения „Спомените на морето” (2011) в Чехия.
Седем от нейните книги излизат също така в чешко-английски издания с авторски колажи в САЩ. Избрани нейни стихотворения излизат и на английски език в книгата The Courage of the Rainbow в САЩ през 1993 г. Тя е също така съавтор (заедно с Кларис Клутие) на двуезичната, чешко-английска антология на чешка поезия Up The Devil’s Back: A Bilingual Anthology of 20th Century Czech Poetry от 2008 г. Поезията ѝ е преведена на тринадесет езика.
Освен поезия Б. Волкова пише научни изследвания за семантиката на емотивния език (Emotive Signs in Language, 1987 – публикувана с фамилията „Волек”), за семиотиката на имплицитните стойности и „рода” (the gender) в чешката литература literatuře (A Feminist’s Semiotic Odyssey through Czech Literature, 1997), за емигрантската литература (“Емиграцията: психологична, културно-историческа и духовна”, Český dialog 2015). От 2000 г. е активна също така в областта на изобразителното изкуство и режисурата на мултимедийни представяния на поезията.
Получава няколко международни награди за литература и култура. Нейни поетични книги излизат на български, украински, руски, словашки, немски и испански езици. Най-новата ѝ книга е „Прояви на емиграцията в еврейската литература и мислене (Средна Европа през 20 век и американската емиграция), издадена на чешки и английски език.