Loading Map....

Дата/час
25/09/2013 - 30/09/2013
00:00

Място
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе
ул. Дондуков-Корсаков №1
Русе

Категория


Екслибрис фестивал „В изкуството еротиката е любов и красота”

Екслибрис фестивал „В изкуството еротиката е любов и красота” организира за първи път Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе в периода от 25 до 30 септември 2013.

Централно събитие в рамките на фестивала е ІХ-ят Международен  конкурс за екслибрис „Еx Erotica”, който се осъществява с финансовата помощ на Община Русе по Програмата за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.

На 25 септември от 17.30 ч. е началото на пресаетелието „Журналисти за екслибриса“. Половин час по-късно, в 18.00 ч., във фоайето на Библиотеката е откриването на изложбата „Ex Libris – Ex Еrotica“, по време на която ще бъдат обявени наградите от тазгодишния конкурс за екслибрис.

На 26 септември от 15.00 ч. посетителите на Библиотеката могат да видят презентация за историята на екслибриса. По същото време, 15.00 ч., в Детския отдел започва творческото ателие „Среща на изкуствата”, с участието на студенти и преподаватели от факултета по „Природни науки и образование” при Русенски университет. Още едно творческо ателие – „Ръчно изработване на хартия”, започва от 17.00 часа в градинката пред Библиотеката.

От 18.00 часа на 26 септември, в ВН Кафе Библиотека е откриването на експозицията „Еротика от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Експозицията показва библиофилски издания и албуми, представящи част от наследството на дипломата Теодор Димитров, който е бил заместник директор на библиотеката на ООН. Веднага след откриването на изложбата в 18.15 ч. започва  Литературно четене на творби на любовна тематика.

Две интересни инициативи са подготвили организаторите и на 27 септември. Първата е уъркшоп „Екслибрис техники”, която започва от 15.00 ч. в градинката пред Библиотеката, а от 18.00 ч. е началото на „Blind Date четенето”, съвместна инициатива на Гьоте институт – София и МД „Елиас Канети” – Русе.

От 11.00 ч. на 28 септември пред Библиотеката започва творческото ателие „Произведено от нас” на СНЦ „Младежки глас” – Русе,  а от 16.00 ч. – уъркшоп „Да нарисуваме екслибрис”.

През фестивалните дни прозорците на Русенската библиотека ще „оживеят“ – на тях ще бъдат прожектирани дигитални изображения на екслибриси от нейната колекция.

Някои от успешните инициативи на културния институт също ще бъдат в тон с темата на фестивала – „Случайна среща с любовна книга“ и „Прочети и предай любовна книга“.

В ход е и класацията Топ 10 „Еротиката в литературата”. Гласуването за любими автори на любовни романи ще става на място в Библиотеката или на нейната фейсбук страница.

Финалът на фестивала ще бъде на 30 септември от 11.00 ч. във фоайето на Доходно здание с откриването на изложбата „ExLibris – ExErotic” на русенския художник Иван Иванов – Йоаний.

exlibris2