Loading Map....

Дата/час
25/03/2014
17:00 - 18:30

Място
Национална художествена галерия
пл. "Княз Александър I Батенберг" №1
София

Категория


201103221103280253„Хеликон” кани своите приятели на 25 март 2014 от 17 часа в Националната художествена галерия край паметника „Майка” на Иван Лазаров.

„Хеликон” почита този празник всяка година – с концерти, проповеди, черковнославянски песнопения… „Но оставаме с впечатление, че от край време той си остава някак камерен. А не искаме много: просто на този ден да се спомним за нашите майки, да ги прегърнем и да им поднесем пролетно цвете; ако те вече не са сред нас – да запалим свещ, да се прекръстим и да си припомним хубавите си мигове с тях. Искаме повече хора да празнуват този ден, да го помнят и очакват“, споделят от веригата книжарници.

Тази година на 25 март в 17 часа след обед приятелите на веригата ще се съберат пред малката бронзовата скулптура „Майка” на Иван Лазаров в Националната художествена галерия. „Ще си припомним историята на тази творба – как тя – вече в друг размер – е отишла пред родната къща на Димчо Дебелянов в Копривщица, от кое стихотворение е надписът в основата му …и в кротък унес чака тя да дойде нейното дете… Това ще чуем от изкуствоведката Весела Радоева“, казват от Хеликон.

Писателката Теодора Димова ще прочете откъс от романа си „Марма, Мариам” и ще говори за празника.