Loading Map....

Дата/час
15/10/2014
10:00 - 16:30

Място
Нова конферентна зала на СУ
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


Кръгла маса "Българският Хамлет" и творческо ателие "Да бъдем или не - това се пита"

Кръгла маса „Българският Хамлет“  продължава серията от лекции, започнала в рамките на семинара „Какъв ни е „Хамлет” в началото на 2014 г. Кръглата маса провокира дискусия върху преводната и театрална рецепция на „Хамлет”, както и върху преподаването на пиесата в България.
С доклади и изказвания по темите  участват проф. дфн Александър Шурбанов, проф. д-р Владимир Трендафилов, проф. д-р Александър Кьосев, проф. д-р Николай Аретов, проф. д-р Евгения Панчева, д-р Георги Няголов, д-р Камелия Спасова, писателят Георги Тенев и режисьорите Иван Добчев и Николай Георгиев.

Кръглата маса започва в 10:00 ч. в Нова конферентна зала, Ректорат на СУ.

В същия ден,  в 14,30 ч., Театралната зала на университета отваря сцената си за творческо ателие „Да бъдем или не – това се пита!“ В него може да участва всеки, който иска да влезе за малко в ролята на Хамлет, Офелия, Лаерт, Хорацио, Клавдий, Гертруда, Полоний или Духа.


В сътрудничество с творческия екип на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ и с помощта на публиката д-р Георги Няголов и неговите студенти от Катедра „Англицистика и американистика“ опитват да придадат телесност на идеите от Кръглата маса – да ги превърнат в глас, движение, емоция, да експериментират на сцената. Търсене на нови гледни точки и  смисъл на преживяното. Текстовете за работа са оригиналният Шекспиров английски и българските му преводи.