fb
10, които...Специални

10 неща, които не знаеш за Шекспир

3 мин.

23 април е Световен ден на книгата и авторското право, или както ние обичаме да го наричаме – „Денят 234“. Вероятно вече знаеш всичко за него – на тази дата през 1616 г. умират Шекспир и Сервантес, а в Каталуня честват свети Георги и обичайно дамите подаряват книга, а господата им връщат жеста с роза. В сайта nosweetshakespeare.com, посветил се на това да направи езика на Шекспир достъпен за новото поколение читатели, попаднахме на много интересни и малко познати факти за живота на „най-великия английски писател“:

1. Уилям Шекспир е живял 52 години. Знаем, че е роден през 1564 г. и умира на 23 април 1616 г., както и че е кръстен на 26 април 1564 г., поради което повечето изследователи днес вярват, че е роден на 23 април. Наричан „най-великият английски писател“, Шекспир умира в деня на свети Георги – светеца покровител на Англия.

Shakespeare2. Шекспир умира като богат човек. В завещанието си прави подаръци за различни хора, но цялата си собственост оставя на дъщеря си Сузана. Единственото нещо, което оставя на съпругата си, е „второто най-добро легло“ и прилежащите му завивки.

3. Един от роднините на Шекспир по майчина линия, Уилям Ардън, е арестуван за заговор срещу кралица Елизабет I и екзекутиран в лондонския Тауър.

4. Почти 400 години след смъртта на Шекспир, Google открива повече от 51 милиарда резултата за него.

5. Американският президент Ейбрахам Линкълн е бил голям почитател на Шекспир и често е рецитирал негови произведения в компания. Убиецът на Линкълн,  Джон Уилкс Бут, е известен актьор, прочул се именно с ролите си в Шекспирови постановки.

6. За сонетите на Шекспир трябва да благодарим на чумната епидемия, която затваря всички лондонски театри за две години между 1592 г. и 1594 г.. И тъй като нямало театри, нямало и нужда от нови пиеси, затова Барда се насочил към поезията, завършвайки първите си сонети през 1593 г.

7.  Шекспир е водел двойнствен живот – ако към края на столетието в Лондон е бил познат като известен драматург, то в родния му град Стратфорд, където живеели жена му и децата му и където често се отбивал, той бил познат като уважаван бизнесмен и собственик на имоти.

Calendar-william-shakespeare

8. „Комедия от грешки“, най-кратката пиеса на Шекспир, е три пъти по-къса от „Хамлет“, която е най-дългата му творба и за чието поставяне (с вариации, зависещи от режисурата и сценографията) са необходими близо 4 часа.

9. Уилям Шекспир е вторият най-цитиран автор в английския език след различните автори в библията.

10. Според Oxford English Dictionary английският език дължи на Шекспир авторството на близо 3000 нови думи. Според изследователите неговият речник варира от 17 ооо до 29 000 думи – поне двойно на количеството думи, използвани в обикновен разговор.

превод: Милена Ташева