Loading Map....

Дата/час
26/05/2008
18:00 - 19:30

Място
Полски институт в София
ул. Веслец №12
София

Категория


Kapuschinski„Пътешествия с Херодот“ е най-новата книга на Ришард Капушчински, която излиза на българския пазар благодарение на „Изток-Запад“. Изданието на починалия миналата година журналист писател и фотограф ще бъде представено на 26 май от 18 ч. в Полския институт в София съвместно с Факултета по журналистика и масова комуникация.

На представянето ще бъде показана и фотоизложбата с авторски фотографии на Капушчински „Среща с непознат“ с участието на журналистката Божена Дудко, както и 16-томната колекция „Избрани творби на Ришард Капушчински“.

Washington post пише за книгата: „Пътешествия с Херодот“ е произведение на изкуството: толкова сладкодумна, толкова проста, че можете да откриете как самите вие се удивлявате на прозата на Капушчински,на неговото нежно изследване на новото, на ритъма на неговите думи.“ Изданието хвали и превода на книгата на английски език, а българската интерпретацията на „Пътешествия с Херодот“е на Благовеста Лингорска.

Ришард Капушчински (1932–2007) е репортер, писател, поет, фотограф. Дългогодишен кореспон­дент на ПАП в Африка, Азия и Латинска Америка. Една от най-разно­стран­ните и интересни лич­ности от втората половина на XX и началото на XXI в. Признат в плебисцита на сп. „PRESS“ за най-изтъкнатия полски журналист на XX в. Лауреат на много полски и международни награди. Почетен доктор на Софийския университет (2002) и на редица престижни учебни заведения по света.

Представянето на „Пътешествия с Херодот“ е в понеделник, 26 май от 18 часа в Полския институт на ул. Веслец №12.