Loading Map....

Дата/час
21/05/2017
11:00 - 14:00

Място
FLUCA – Austrian Cultural Pavilion
ул. Отец Паисий 38
Пловдив

Категория


Питанки и Приказки без връщане в неделя с Ромина и Яна в Пловдив

ПРИКАЗКИ И ПИТАНКИ без връщане в неделя
с Ромина Беневенти и Яна Букова
Място: FLUCA – Austrian Cultural Pavilion
21 май, неделя:

11 ч. – Среща с италианската художничка Ромина Беневенти.
Как илюстрациите на Ромина Беневенти станаха част от книжките „Лулу“, „Малки същества“ и „Питанки“ на авторката Петя Кокудева, носител на тазгодишната Национална награда „Константин Константинов“ за книжката за деца „Питанки“, (изд. Жанет 45).

12 ч. – Разговор с Яна Букова, писател и преводач, автор на романа „Пътуване по посока на сянката” и „4 приказки без връщане” (изд. Жанет 45)

За Ромина Беневенти

Ромина Беневенти израства и живее в един малък, но красив град – Прато, в една малка, но красива област – Тоскана, в малката и красива страна – Италия. Ромина живее в къща с девет котки, които са нейните помощници.

Двете страсти на Ромина са езиците и рисуването, на пръв поглед различни и далечни. В един момент Ромина и Петя се събират, за да творят заедно. Перото на Петя и цветовете на Ромина Беневенти стават неразделни. И заедно дават живот през 2012 г. на „Лулу“, малка книжка със стихчета за деца (издадена от пловдивското издателство „Жанет 45“). Следват „Малки същества“ (2014 г.) и „Питанки“ (2016 г.), изпълнена с въпросите на малкото момченце Питанка, в което са се превъплътили Петя и Ромина.

Ако искате да се озовете сред рисунките на Ромина, може да ги намерите тук:
http://blog-aris-blog.blogspot.com/

За Яна Букова
Яна Букова е родена в София и е завършила класическа филология в СУ. От 1994 г. живее в Атина, където е редактор на списание за поезия и визуални изкуства.
Авторка е на стихосбирките “Дворците на Диоклециан (1995), “Лодка в окото” (2000) и “Минималната градина” (2006, Атина) и на сборника разкази “К като всичко” (2006). Нейна проза и поезия са публикувани на дванадесет езика (последно в сборника “Best European Fiction 2017”, Dalkey Archive Press, USA).
Превела е на български над десет книги съвременна гръцка поезия, всичко запазено от Сафо и Катул и “Питийски оди” на Пиндар.
Издателство Жанет 45 публикува през 2014 г. романа й „Пътуване по посока на сянката” (първо издание Стигмати, 2009 г.) и през 2016 г. – сборника „4 приказки без връщане”.
За „4 приказки без връщане“
Четири приказни истории от Яна Букова през визуалния прочит на Яна Левиева.
Приказки за предателството и наказанието, за тежестта на сянката и за подаръците на времето, и най-вече за правото на тайната да остава тайна.
Забележка: Не се препоръчват за малки деца и прекалено големи възрастни.
„Четири приказки, които изобщо не са предназначени за деца…