Loading Map....

Дата/час
26/06/2017
17:30 - 19:00

Място
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе
ул. Дондуков-Корсаков №1
Русе

Категория


Представяне на книгата на Зафер Галибов „Светлописите“ и откриване на изложба „Старите русенски фотографи

Събитието се организира по инициатива на Русчук.БГ.

Зафер Галибов е български фотограф-художник, доктор по Изкуствознание и изобразителни изкуства към Българската академия на науките (БАН) и дипломиран магистър по Културология. Автор е на множество изложби – над 20 в България и над 50 в чужбина, а към момента е сътрудник на списание „Биограф“ и преподавател по фотография към Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Зафер Галибов за „Светлописите“: „Искам книгата за историята на българската фотография да се разпростре съзвучна с цялото многообразие на историята на цивилизацията като нейно неделимо цяло. Светлописите са индивидуалната памет на преживяното. Работата на милионите фотографи по света е начин да се управлява една машина на времето. Те ежедневно създават изображения в галерията на нравите като съчетават силно чувство за история и непреходни ценности в образи на един език, разбираем за всеки човек на планетата“.

В рамките на събитието ще бъде открита изложбата „Старите русенски фотографи“, представена от Русчук.БГ. Експозицията показва оригинални фотографии от почти всички стари русенски фотографи. Проектът Русчук.БГ е дело на един малък, но ентусиазиран екип, който си поставя за цел да осветли историята на родния град, като събира информация, изучава и популяризира миналото на града.

 

Русе е един от първите български градове, в които прониква фотографията по нашите земи. Положението на града, като важно пристанище на р. Дунав, административните му функции на вилаетски град и близостта до Букурещ го правят изключително привлекателен. Отначало тук преминават пътуващи фотографи, които пребивават краткотрайно и снимат пред временни декори. Но още преди Освобождението в Русе отсяда трайно И. Рехнич (Рехниц). Отначало той има ателие в Галац, но около 1864 г. отваря фотоателие и в Русчук. В  бр. 129 на вестник „Дунав” е отпечатано известие, в което има информация за работата на Рехнич като фотограф и за „новата“ му дейност- търговия с дрехи, обувки и др. в тогавашния Русчук. Франсоа Боайе (Франц Бауер) е имал фотоателиета в Букурещ и Гюргево. Около 1974 г. той също се установява в Русе. След Освобождението построява масивна сграда на ул. „Александровска“, в която урежда своето модерно фотоателие. Рудолф Либих идва в Русе заедно с руските войски по време на Освобождението. Купува стара къща на ул. „Княжеска“, където след това изгражда ново и модерно ателие. В края на  XIX в. в Русе работят между 10 и 15 фотографски ателиета: Фр. Бауер, С. Гелч, Р. Либих, М. Камерман, Хр. Дашков, К. Курциус, Й. Хабшийд, Г. Тодт, Вартанян, Габриелян, О. Месроб и др. Освен портретна фотография, те снимат и изгледи от града, река Дунав и околностите, фолклорни костюми и обичаи. Конкуренцията помежду им води до усъвършенстването и израстването на фотографите, като Русе се превръща в своеобразен фотографски център. Сведетелство за това са останалите многобройни снимки, запазили високото си  качество над 100 години.