Loading Map....

Дата/час
22/06/2017
16:30 - 18:00

Място
Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Аула
бул. Цар Освободител 15
София

Категория


Представяне на новото издание на осем книги от "Метафизика"

Представяне на новото редактирано издание на осем от четиринадесетте книги от „Метафизика“ на Аристотел, преведени от Николай Гочев.

Домакин и организатор на събитието е Асоциацията за развитие на университетското класическо образование.

От публикуването на първия цялостен превод на „Метафизика“ (С., 2000, изд „СОНМ“) изминаха 17 години и вече повече от 10 години тя е най-липсващата книга в нашите книжарници. Търсене има, предлагане няма.
Най-после имаме ново издание на осем от четиринадесетте книги – Α, α, Β, Ι, Κ, Λ, Μ, Ν. Издателство „Дива 2007“ предлага новия, редактиран за шести път превод на книгите, като към предговора от първото издание редакторката Димка Гичева-Гочева е добавила още един. Вторият предговор е посветен на 2 400-годишния юбилей на Философа, който светът отбеляза миналата година и на аристотелознанието у нас.

В научния апарат на новото издание от преводача Николай Гочев са включени: индекс на имената и много подробен индекс на почти 250 философски понятия, като в някои от тях като в гнезда се съдържат още по няколко други. Това прави книгата своеобразен философски речник на Аристотеловата теологика.
Редакторката е добавила четири тематични библиографии към това ново публикуване – на преводите на Аристотел на български до края на 2016 г.; на интерпретации за него в нашата академична среда; и две съвсем избрани кратки библиографии на издания и интерпретации на чужди езици по проблеми на първата и втората философия.

Художник на изданието е г-жа Мария Фенерска, а предпечатната подготовка направи г-жа Елена Лазова.

Изданието стана възможно благодарение на спомоществователството на г-жа Деворина Гамалова.

В момента Николай Гочев успешно работи върху превода на останалите шест книги – от Четвърта до Девета.
Надяваме се догодина по това време и те да стигнат до нашия читател. За издаването им е осигурено частично финансиране от г-жа Мария Николова.