Loading Map....

Дата/час
14/02/2020
18:00 - 20:00

Място
Национална библитоека „Св. св. Кирил и Методий“
бул. „Васил Левски“ №88
София

Категория


Представяне на "Partitura Mundi" в Националната библиотека

В централното фоайе на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде представена Partitura Мundi – Графична хронология на историческото и културно развитие на света – мащабен труд, който няма аналог в световната литература, история и културология. Той е написан в периода от 1974 до 1982 година от арх. Димитър Върбанов, бивш главен архитект на гр. Велико Търново.
Технологията по това време не е позволявала печата на такава уникална по замисъл и вид енциклопедия. Неговият автор е архитект по професия, но и цял живот изкушен от музиката. Освен това арх. Върбанов се интересува от историческата наука, от култура и археология. В завършения си вид изследването обхваща информация, датираща от Големия взрив и геоложките ери до началото на 20 век.
Partitura Mundi беше издадена за първи път през декември 2019 г. в бутиков тираж от 100 броя и представена на 20 декември 2019 във В. Търново..
По време на представянето ще бъде прожектиран кратък документален филм за автора, датиращ от 1987 г. и ще бъде разказана историята на създаването, както и споделени намеренията за понататашното развитие и разпространение на труда.