Loading Map....

Дата/час
12/11/2015
18:00 - 19:30

Място
Чешки център
ул. Георги С. Раковски №100
София

Категория


Представяне на преводите на Емил Хакъл

Чешки център и издателство „Персей“ представят в Чешкия център българските преводи на Емил Хакъл „Истинско събитие“ и „За родителите и децата“. И двата романа са отличени с авторитетната награда „Магнезия Литера“ за проза.

Книгите се представят от техния преводач Васил Самоковлиев.

Романът „За родителите и децата“ превръща Емил Хакъл във водещ автор на съвременната чешка литература. Книгата печели Магнезия Литера, а няколко години по-късно е и претворена в много успешен филм.  Издадена е в много страни по света, като Полша, Холандия, САЩ, Германия, Италия, Швеция, Норвегия, Испания и Египет. Международната преса я оценява изключително положително, а водещият литературен критик на белгийския ежедневник De Standaard я провъзгласява за книга на годината (2009) в Белгия. Романът впечатлява с простичкия си изказ, който повлича със себе си вниманието на читателя. Историята на възрастен баща и 42-годишния му син, които излизат един следобед на разходка, показва на първо място таланта на Хакъл да разказва. Книгата печели читателя и с живия си диалог, и с търсенето (и намирането) на общи теми в живота с хората, които считаме за най-близки. Вместо отчуждение, „За родителите и децата” предлага сближаване. Романът събужда умението ни да общуваме – и едновременно с това да сме търпеливи, да прощаваме, да обичаме. „За родителите и децата” ни води към добро, а толкова малко книги го умеят истински в наши дни.

Нашата действителност е обагрена от събития, свързани с тероризъм и насилие. Към такъв размисъл подтиква романът на Емил Хакъл „Истинско събитие” – в него чешкият автор разкрива родословното дърво на това уродливо явление върху европейския континент. Действието в „Истинско събитие” се развива в няколко линии – една от тях разкрива подробности за терористичната организация RAF. Друга е посветена на интимните отношения между мъж и жена; трета – на трима приятели, които имат своите проблеми.