Loading Map....

Дата/час
08/05/2014
18:00 - 19:30

Място
Унгарски културен институт
ул. „Аксаков“ №16
София

Категория


Премиера на романа "Младенци" от Силард Рубин

unnamed-2Заповядайте на премиерата на романа „Младенци“ от Силард Рубин на 8 май, четвъртък, от 18 ч, в Унгарския културен институт (София, ул. Аксаков 16). Книгата ще представи литераторът и преводач Юлиан Жилиев, откъси ще прочете актьорът Камен Костов, с участието на преводачката ?Адриана Петкова и издателя Мартин Христов.

Силард Рубин започва работа по „Младенци“ още през 1960-те години, когато научава за поредицата от хладнокръвни убийства на деца в малък провинциален град. Извършителят е не закоравял криминален престъпник, а красиво двадесетгодишно момиче. Книгата въздейства разтърсващо, не случайно критиката я сравнява с романа на Труман Капоти „Хладнокръвно”. Рубин има амбицията да доведе разследването на убийствата докрай. Струва му се немислимо Пирошка Янчо да е серийна убийца без съучастници. Поради спецификата на епохата да се добере до данни, съдържащи пълна информация, се оказва невъзможно. Затова и намерението му да напише документален роман остава химера. Изпод неговото перо се раждат първите две части на книгата.

В настоящия си вид романът бива сглобен от писателските архиви на Рубин. „Младенци” (2012) излиза посмъртно и пожънва небивал успех сред унгарските читатели. По книгата е поставена и пиеса на камерната сцена на престижния будапещенски театър „Йожеф Катона“.