Loading Map....

Дата/час
13/06/2024
16:30 - 18:00

Място
Център за книгата на НБУ
бул. Монтевидео 21
София

Категория


Разговор около книгата „Мемоари“ от проф. Стефан Киров

В Център за книгата на Нов български университет ще се проведе „Разговор около книгата „Мемоари“ от проф. Стефан Киров“ с участието на съставителя доц. д-р Мая Ангелова, редактора Юлиан Жилиев и рецензентите проф. Пламен Дойнов, д.н. и проф. Момчил Методиев, д.н.
Проф. Стефан Киров (1861–1943) е сред най-изтъкнатите български конституционалисти, една от най-значимите фигури в научния и обществения живот на Третото българско царство. Двукратен ректор на Софийския университет (1906/1907 и 1912/1913) и съосновател на Радикалдемократическата партия (1906). В периода 1906–1927 г. е ръководител на Катедрата по държавно и административно право и четири пъти е декан на Юридическия факултет, а след покрусата от войните става мисионер на българската кауза, борейки се за правата на малцинствата, останали извън пределите на родината. Основател и дългогодишен председател на Дружеството за мир чрез съюзяване към Обществото на народите (ОН) в България и негов делегат в международните конгреси за мир.
*
Проф. Стефан Киров умира на 23 април 1943 г. Две години преди това започва да пише своите мемоари. Оцелели в ръкопис през десетилетията, те достигат при нас, за да ни пренесат в спомена за България от началото на ХХ век чрез живота на една от нейните най-ярки личности, която отстоява високата мисия на интелигенцията – да превърне думите за гражданско самосъзнание в дела за гражданско устояване, и когато се наложи, увлича другите граждани и се бори за свобода и повече справедливост.

***

Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата