Loading Map....

Дата/час
07/05/2014
14:00 - 19:00

Място
Заседателна зала 2, СУ „Св. Климент Охридски“
СУ "Св. Климент Охридски"
София

Категория


Шекспиров семинар "Какъв ни е Хамлет?" - публични лекции

Публични лекции на проф. Джей Л. Халио и на проф. Том Клейтън, организирани от катедра „Англицистика и американистика” и Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”, част от интердисциплинарния Шекспиров семинар „Какъв ни е Хамлет?“.

„ЗАГАДКИТЕ НА ХАМЛЕТ” – публична лекция на проф. ДЖЕЙ Л. ХАЛИО

Лекцията ще разгледанесъответствия и проблемни места в Шекспировите трагедии, сред които природата на Призрака, причината/причините за Хамлетовото забавяне и вината на Гертруда.

Джей Л. Халио е почетен професор по английска литература с над петдесетгодишен преподавателски опит. Започва кариерата си в Калифорнийския университет, а впоследствие преподава в Университета на Делауеър. Бил е гост лектор в много чуждестранни университети, включително и в Софийския университет в рамките на програмата „Фулбрайт”. Има многобройни публикации върху Шекспировото творчество, както и върху съвременната британска и американска литература.

„ДУМИ, ДУМИ, ДУМИ И СРЕЩАТА НА УМОВЕТЕ В ХАМЛЕТ – публична лекция на проф. ТОМ КЛЕЙТЪН

Хамлет е наричан единственият достоверен гений в западната литература. „Той” е топос, в който мненията се срещат, допълват и понякога си противоречат. Лекцията ще се опита да идентифицира няколко от възможните Шекспирови визии за Хамлет.


Том Клейтън е почетен професор по английски език и литература в Университета на Минесота. Защитава докторат в Оксфорд, а впоследствие преподава в Йейл и в Калифорнийския университет, Лос Анджелис. Автор е на публикации върху Шекспир и английската поезия от XVII в. В последно време се занимава със „семетрика” – аналитичен подход към предмодерния английски стих, основаващ се на представата, че метриката създава значение.

Заседателна зала № 2 , Ректорат на СУ „Св. Климент Охридски“