Map Unavailable

Дата/час
10/10/2019
18:00 - 19:30

Място
Съюз на учените в България
ул. "Митрополит Паисий" № 6
Пловдив

Категория


Вечер с британския писател Маркъс Седжуик в Пловдив
Британски съвет и Фондация „Следваща страница“ Ви канят на среща с писателя от Обединеното кралство Маркъс Седжуик.

Познат на български с книгата си „Бялата врана“ (изд. Enthusiast, 2012 в превод на Мариана Христова), Маркъс Седжуик е сред успешните и продавани английски автори на романи за младежи. В разговор с българския си колега Богдан Русев, Седжуик ще се опита да отговори на въпроса дали в съвременния свят все още има смисъл да се занимаваш с писане и каква е ролята на писателя. Седжуик ще говори и за готическата фантастика, вдъхновението и новите си книги.

Входът е свободен, но местата са ограничени. Запишете се предварително за събитието на имейл: [email protected]. Отбелязването на присъствие във Facebook не се счита за регистрация за участие.
Събитието ще се проведе на английски език, с превод на български.
КОГА: 10 октомври (четвъртък) 2019 г., от 18:00 до 19:30 ч.
КЪДЕ: Съюз на учените в България – Пловдив, ул. „Митрополит Паисий“ № 6.

Срещата ще завърши с връчване на наградите на участниците в летните ни конкурси:
• конкурс за фен-фикшън по книгата „Бялата врана“ за децата от училище „Христо Г. Данов“ – Пловдив
• конкурс за фен-фикшън по книгата „Бялата врана“ за деца и младежи от Пловдив и областта
• онлайн състезание за най-много натрупани точки от въпроси по детски книги в новата платформа www.knigovishte.bg.

ЗА АВТОРА:
Маркъс Седжуик е роден в Ийст Кент, Англия.
Първият му роман, „Земята на прилива“, печели наградата „Бранфорд Боуз“ за най-добър дебютен детски роман през 2000 г. Носител е на редица награди, сред които „Майкъл Л. Принтц“ през 2014 г., две награди на „Принтц Онърс“ през 2011 г. и през 2016 г. Негови книги са номинирани за наградата „Гардиън“ за най-добра детска литература, за наградата „Блу Питър Бук“, за наградата „Коста Бук“, Медал Карнеги и наградата „Едгар Алън По“.
Научете повече от официалния сайт на автора: www.marcussedgwick.com

ЗА МОДЕРАТОРА:
Богдан Русев е автор на няколко сборника с разкази, две книги за деца и романите “Ела при мен” (2007), “Къщата” (2008), “Туристът” (2010) и “Стаята” (2014).
Разказите му са публикувани в списание Granta, сборника Twenty Contemporary Bulgarian Storytellers и редица водещи български печатни издания. Работи и като преводач на английска и американска литература. Авторите, които е превеждал на български език, са класически и съвременни майстори като Ф.С.Фицджералд, Чарлс Буковски, Хънтър С. Томпсън, Брет Истън Елис, Том Робинк, Джон Гришам, Робърт Паркър, Чайна Миевил и Дейвид Бениоф.

Срещата е заключителна за проекта „Училище за словестни магии“ – инициатива на Британски съвет, която се осъществява съвместно с фондация „Следваща страница“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.