Loading Map....

Дата/час
15/02/2016
18:30 - 20:00

Място
Нова конферентна зала на СУ
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


Публична лекция: „Vladimir Nabokov and the Calendrical Code in Russian Literature“

Съвместно с ФСлФ и Катедрата по теория на литературата имаме удоволствието да ви поканим на публичната лекция на английски език „Vladimir Nabokov and the Calendrical Code in Russian Literature“ („Владимир Набоков и времевият код в руската литература“) на Йорг Шулте от Института по славистика на Кьолнския университет.

Много от романите на Набоков съдържат времеви мотиви, някои от тях често са загадки. Те могат да бъдат разрешени чрез комбинация от исторически дати и събития, литературни алюзии, споменати в романа. Създавайки „времевите кодове“, Набоков продължава традицията в руската литература, започнала с Пушкин и Гогол и развита от Чехов и Есенин. Позовавайки се на романите на Набоков Mary, Glory and The Gift, толкова добри като първият му роман на английски език „Истинският живот на Себастиян Найт„. лекцията се опитва да разкрия някои невидими връзки между различните периоди на руската култура.

Повече тук: https://sutheory.wordpress.com/2016/02/06/jorg-schulte-vladimir-nabokov-and-the-calendrical-code-in-russian-literature/