Map Unavailable

Дата/час
21/12/2019
16:30 - 18:00

Място
Кино Култура
ул. "Сан Стефано" 22
София

Категория


За "Изкуството да обичаш" от Е. Фром

„Тази книга цели да покаже, че любовта не е чувство, което човек лесно може да си позволи, независимо от степента на зрялост, която е достигнал. Тя иска да убеди читателя, че опитите му да обича са обречени на провал, ако не се опита най-дейно да развие своята цялостна личност, за да достигне съзидателна насоченост; удовлетворение в личната любов не може да бъде достигнато без способността да обичаш ближния си, без искрено смирение, без смелост вяра и дисциплина.“ Е. Фром

Традиционнота декемврийска поредица на тема „Интимност и уязвимост“ #Музейналюбовта започва на 14 декември с лекция за любовта в изкуството и завършва на 29 декември с прожекция в памет на грузинския режисьор Заза Урушадзе. Инициативата е на каузата „Тайни приятели“ и датира още от 2011 г., когато група приятели се събират, за да дискутират собствените си разбирания за най-необяснимото в човешкия живот. Следват ежегодни издания с кино, театър, литература и всякакви причудливи форми.

Тази година програмата включва 7 събития – една лекция, едно представяне на книга, две театрални представления и 3 филмови прожекции. Акцентът е неформалният разговор около новото издание на класиката ИЗКУСТВОТО ДА ОБИЧАШ от Е. Фром на 21 декември от 16:30 в Кино Култура. Произведение, което надниква в тайните на човешката душа. Прочутият психолог разглежда различните видове емоция: братската обич, майчината обич, еротичната обич, обичта към себе си, обичта към Бога и други. На достъпен език той показва защо изкуството на обичането е процес, а не въпрос на късмет – и какво трябва да направим на практика, за да обичаме и да бъдем обичани истински. В разговора ще се включат сексологът д-р Румен Бостанджиев, поетът Марин Бодаков, философът Даниел Александров и др.

Преди това, на 14 декември, изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова ще ни запознаят с актуалните трактовки на любовта в лекцията „Любовта в съвременното изкуство: Интимност и откровение“. По традиция тяхната лекция е в Дома на киното и е очаквано пълна с любопитни подробности и изненади.

Сложните отношения в семейството и тяхната неочаквана трансформация от загубата са темите на двете театрални постановки в програмата: „Заешка дупка“ в Театър 199 и „Сцени от един семеен живот“ в МГТ „Зад канала“. Сред филмите в програмата са корейският „Изпепеляване“, разказващ за живота на младите хора в съвременна Южна Корея, и провокативният „Не ме докосвай“, който тества границите на интимността.

В памет на наскоро починалия грузински режисьор ще покажем и една от емблематичните номинации за чуждоезичен Оскар в последните години – естонско-грузинската копродукция „Мандарини“ – наглед филм за войната, но в същината си разказ за смирението, прошката и човечността.

Защо всяка година точно преди Коледа? Защото подобни празници често се превръщат в травматични семейни преживявания и е важно да си припомним какво наистина има значение. „Измечтана, а не материална Коледа ви пожелавам“, беше споделил преди време Илиян Любомиров.