Loading Map....

Дата/час
17/10/2017
12:00 - 13:30

Място
Факултет по журналистика и масови комуникации на СУ
ул. Московска 49
София

Категория


„За Ришард Капушчински и световната рецепция на неговите книги“

За Ришард Капушчински и световната рецепция на неговите книги“

среща-разговор на студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“ с редакторката Божена Дудко, секретар на Международната награда „Ришард Капушчински“ за литературен репортаж.

Организатори: Полски институт в София съвместно с Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“

Божена Дудко – редактор, секретар на Международната награда „Ришард Капушчински“ за литературен репортаж. През 1993-2005 работи в репортерския отдел на „Газета виборча“. Автор е на пет антологии с репортажи, последната от които „Cała Polska trzaska” (2005).

Инициатор на издаването на антологии с полски репортажи в чужбина, като досега са излезли три: на шведски, френски и немски език. Тя е редактор на два тома с разкази на преводачи за творчеството на Р. Капушчински, озаглавени „Пътешествия с Ришард Капушчински“  (2007 и 2009). В първия том е включен разказа на Благовеста Лингорска, превела по-голямата част от творчеството на големия полски автор на репортажи на български език. Разказът е включен като следговор в българското издание на книгата “Автопортрет на репортера” (издателство СОНМ в София).

Тя е автор на изложбата „Поетът на репортажа. Ришард Капушчински 1932-2007”, преведена на няколко езика и представена в няколко държави в света.

Oт 2005 г. Божена Дудко отговаря за архива на Ришард Капушчински и резултат на нейната работа е томът „За книгите, хората и изкуството” (2009), в който тя събира негови писма, както и изготвянето на описа на фотографиите на Р. Капушчински, включени в албума „От света“ (1957-2008). Тя е съавтор на 16-томното издание на колекцията „Избрани творби“ на Ришард Капушчински в библиотеката на „Газета Виборча“.

 Зала № 66, Факултет по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“, ул. Московска № 49, вход свободен