Loading Map....

Дата/час
27/11/2017
17:30 - 21:00

Място
НХА – Национална Художествена Академия
ул. Шипка 1
София

Категория


Живот в истина

„Живот в истина“ е събитие, осъществено съвместно с издателство “Black Flamingo” и домакинството на Националната художествена академия.

Повод за събитието е „Властта на безвластните“, историческото есе на Хавел, преиздадено по съвместна инициатива на „Софийски дискусионен форум“ и издателство „Black Flamingo“, със специално написан за българските читатели предговор от Михаел Жантовски – директор на Библиотеката „Вацлав Хавел“ / Vaclav Havel Library.

Автор на превода – Мартин Младенов, редактор – Георги Илиев, графично оформление – Калина Сертева.

Специални гости на събитието са г-н Томаш Шила, музикант от чешката рок група The Plastic People of the Universe, от 1981 г. до 17.11.1989 г. развива активна, дълготрайна и постоянна антикомунистическа дейност, състояща се в разпространяване на издания и работа в рамките на „Движение за гражданска свобода“, г-жа Мария Спирова, редактор в лондонско юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, публикувал в The Economist, Al Jazeera и Еuronews. Преводач, копирайтър и магистър по криминология от Оксфорд, проф. Евелина Келбечева, завършила история с профил археология и втора специалност френска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализант е на “Фулбрайт” в САЩ, гост-преподавател в калифорнийския университет “Ървайн”. Занимава се с модерна европейска история, културна история.

Хавел – една от малкото личности, които могат да бъдат сравнени с Махатма Ганди, Мартин Лутър-Кинг и Нелсън Мандела по отношение на интелектуална сила, смелост и отпор срещу един антихуманен режим, олицетворяваше радикалната политическа промяна на Източна Европа. Хавел основава движението “Харта 77″ в знак на протест срещу арестуването на членове на рокгрупата The Plastic People of the Universe.

През есента на 78-ма година тогавашният дисидент Вацлав Хавел написва неповторимото си есе „Властта на безвластните”. Без всякакво съмнение тази негова творба, обиколила света и публикувана за първи път далеч от родната му Чехословакия, повлиява събитията през годините до падането на комунизма. Днес, преди четиридесет годишния юбилей от появата на есето, четейки и осмисляйки цялото това време и случващото ни се настояще, ние от Sofia Discussion Forum и нашите съмишленици от издателство Black Flamingo Publishing си даваме сметка за удивително актуалното звучене на това произведение. Сякаш споделеното тогава от Хавел, е написано като рецепта за разрешаване на настоящите неспиращи изпитания за европейската цивилизация. Тук са тоталитарните амбиции, всекидневните хибридни манипулации, подхранващи чувството ни за липса на каквато и да е справедливост, и поставящи под съмнение самите устои на демократическия свят, част от който сме и ние.

Именно това негово нестихващо желание за отстояване на истината и същевременно неосъщественият до настоящия момент дебат за последствията от тоталитарния режим в собствената ни страна, както и днешното повсеместно чувство за липса на справедливост ни даде усещане, че есето на Хавел не е четено особено внимателно. Намираме, че това е и една от причините за твърде противоречивите, а и понякога странни интерпретации на същността и целите на източноевропейското (в частност на българското) „дисидентство”… ключов момент в есето “Властта на безвластните”, е свързан с бъдещето на демокрацията и властта на гражданите, въпрос, който все още чака своя отговор от политическото лидерство, което, уви, днес се оказа твърде далече от визията на Хавел за „живот в истина”.

Всичко казано дотук, както и неоспоримата липса на подобен тип лидери в световен мащаб ни даде повод и силно желание за предизвикването на този дебат, който да провокира в една естествена среда наистина задълбочен прочит на казаното от Хавел, който да помогне на общността ни в търсене на нов и по-ясен хоризонт, а на свикналите да живеят в лъжа, желание за скъсване с нея и промяна.

Събитието ще се развие в две основни части: Първа част – представяне на книгата от издателя, преводача и художника на корицата и Втора част – отворена дискусия с нашите специални гости г-н Томаш Шила, г-жа Мария Спирова, проф. Евелина Келбечева и аудиторията в залата. В края на събитието Ви предлагаме на чаша вино или пиво да продължим да дискутираме и обсъдим как разчитаме в съвременен контекст написаното от Вацлав Хавел.