fb
10, които...Специални

10 литературни истории с телевизионни адаптации тази есен

7 мин.

Есента вече е тук и времето навън с приятели все повече ще намалява за сметка на изгледаните сериали, нали? Затова ви представяме една класиция на www.wordandfilm.com с новите сериали за есенния телевизионен сезон в САЩ – и то не на кои да е от тях, а на тези, чиято история е вдъхновена от написани и публикувани вече книги.

1. “Dracula” – като се има предвид всепоглъщащото присъствие на вампири в поп-културата през последните няколко години, е трудно за вярване, че отне толкова дълго за най-известния и първоначален кръвопиец да намери пътя към малкия екран. NBC поправя това със своята пищна готик адаптация на „Дракула“, като пресъздава класиката на Брам Стокър в 10 епизода с Джонатан Рис Майърс в главната роля. Майърс играе мистериозен американски предприемач във викториански Лондон (защо той е толкова блед и толкова съблазнителен), който наистина е там, за да си отмъсти на враговете,  които са убили жена му.

2. “Crossbones” – ще замени в средата на сезона “Dracula”. Действието се развива през 1715 г., а в бандитския сериал участва Джон Малкович като страховития пират Черната брада, владетел на разбойническа нация, поставена извън закона, на Бахамските острови на Ню Провидънс. Базирана на книгата на Колин Удуърд “Пиратска република”, това е историята за усилията на Черната брада да издържи срещу различните сили – търговски, политически и криминални – които се стремят да унищожат него и рая на неговите мошеници. Все още не се знае датата на излъчване на първи епизод.

Crossbones_Hero

3. “Sleepy Hollow” – Незадоволявайки се с идеята да стои изцяло в миналото, Fox залага на пътуването във времето по адаптация на класическия роман на Уошингтън Ървинг „Слийпи Холоу“. В новото шоу, Том Минсън („One Day“) е в ролята на Икабод Крейн, един от най-добрите войници на генерал Джордж Вашингтон, който обезглавява маскиран мъж в битка, само за да се събуди в днешни дни в село Уестчестър, където полицейски детектив Аби Милс (Никол Бехари) се бори с мистериозен Конник без глава. Проблясъци, романтика, мистерия, и изобилие от шеги може да бъде достатъчно да изведе шоуто.

4. “Once upon a Time in Wonderland” – Шоу на ABC по „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. Красивата викторианска тийнейджърка Алис (Софи Лоу) се събужда, разказвайки налудничави истории за невидима котка. Точно когато лекарите са на път да я третират с лекарство, което ще я накара да забрави всичко, Вале Купа (Майкъл Соча) и компютърно генерираният Белия заек (Джон Литгоу) изскачат, за да я дръпнат надолу в заешката дупка.

5. “The 100 (The Hundred)” – Исая Уошингтън, лекарят от „Анатомията на Грей“, ще поеме водещата роля в драмата на CW „The 100“. Сериалът е базиран на футуристичния YA роман от Кас Морган. Историята се развива почти един век след като ядрена война е унищожила живота на Земята, с изключение на една колония от оцелели, която обикаля  в орбита около разбитата планета в космически кораб. Лидерите решават да бъде проверена възможността за повторно заселване на земята, като изпращат 100 непълнолетни престъпници, за да изследват.

6. “Resurrection” – романът на Джейсън Мот “The Returned” дори не е излязъл, но вече е основа за предстоящата драма на ABC „Resurrection“, в която осемгодишно момче се събужда в непозната област в Китай. С помощта на имиграционен агент (Омар Епс, “Д-р Хаус”) се завръща в родния си град Аркадия, Мисури, при родителите си, двойка, която е загубила сина си – през 1966 година. Трудното за вярване завръщане на неостарялото дете и последиците от него представят заплетена мистерия за семейството му и местната общност. Все още не се знае датата на излъчване на първи епизод.

7. “The Strain” – Писателят и режисьор Гилермо дел Торо („Огненият пръстем“, „Хобитът“, „Хелбой“) е определен да адаптира своята трилогия за вампири, The Strain по своя роман “Заразата” за FX тази есен, заедно със съавтора Чък Хоган. Вампирите на дел Торо са далеч от неразбраните и секси антигерои на “Здрач”. Тук ухапването от вампира е представено като ужасна зараза. „The Strain“ започва, когато д-р Ефраим Гудуедър (Кори Стол, “Картонени кули”), шеф на работната група на таен център за контрол на заразата, е извикан, за да разследва ужасяващата сцена в спрял аварийно Boeing 777 на летище JFK. С помощта на един възрастен, оцелял от Холокоста, лекарят бързо се озовава в ситуацията да се бори с вирус, който заплашва сега  града, а скоро и целия свят.

8. “Surviving Jack” – Комедията на Fox „Surviving Jack“ е базирана на мемоарите на Джъстин  Халпърн „I Suck At Girls“. Актьорът Кристофър Мелони (“Закон и ред”, “Истинска кръв”) е в ролята на дистанциран     баща, който изведнъж трябва да поеме отговорностите у дома, когато жена му решава да се върне към училище. Една от няколкото комедии с ретро привкус, които дебютират тази есен. Действието се развива в деветдесетте години, а оставането на бащата вкъщи прави обстановката малко по-необичайна.

Героят на Мелони, Джак, е бивш военен и онколог, така че неговата емоционална и физическа издръжливост трябва да са го подготвили добре, за да посрещне предизвикателствата на израстващите тийнейджъри – синът му Франки и дъщерята Рейчъл – но разбира се, не би било комедия, ако това беше вярно. Все още не се знае датата на излъчване на първи епизод.

9. “Undateable” е комедия на NBC, базирана на книгата на Елън Ракиетен и Ан Койл за вечната история на загубеняци, търсещи любовта. Джъстин (Брент Морин) се сдобива с нов съквартирант, който е самонадеян, привлекателен и съблазняващ жените мъж, Дани (Крис Делиа, „Whitney“). Той и неговите “негодни” за срещи с момичета приятели стават обект на експериментите на Дани – да ги обучава и насочва за правилата на жените и романтиката. Разбира се, нещата не вървят добре от самото начало и особено когато Джъстин се прибира у дома съд сестрата на Дани.

Undateable

10. “About A Boy” – NBC залага на доказана история с комедия в средата на сезона по романа на Ник Хорнби от 1999 “Кажи ми, Маркъс”, който има и филмова адаптация. Историята е позната: необвързаният     мързеливец Уил Фрийман, финансово обезпечен след написването на една хитова песен, открива, че жените обичат     самотните бащи, така че той убеждава своя единадесетгодишен съсед Маркъс да играе ролята на негов син в замяна     на позволението да посещава ергенската квартира на Уил свободно. В ролята на самотния баща е Дейвид Уолтън („Bent“), който ще трябва да излезе от сянката на Хю Грант („бащата” във филмова адаптация от 2002г.). На Мини Драйвър е поверено     изграждането на образа на напрегната самотна майка на Маркъс. Шоуто е написано и продуцирано от Джейсън Катимс („Friday Night Lights“, „Parenthood“), така че може    да поеме неочаквани обрати, колкото и да ни е позната историята.

aboutaboyyy