fb
10, които...Специални

10 популярни мита за електронните книги сред читателите

5 мин.

Ако можем да говорим за безспорно предимство на електронните книги спрямо тези, които са върху хартиен носител, то това е възможността да вземете неограничено много заглавия със себе си за най-дългите и далечени пътешествия и почивки. Лятно време дилемата „допир до хартия“ или „компактност на електронния четец“ става особено актуална. Ако все пак имате колебания отностно формата на книжната си компания, предлагаме ви топ 10 най-популярните митове за електронните книги сред читателите, подбрани от страстния читател и основно действащо лице в звено „Електронни книги“ в БГкнига Георги Вълков.

1. Няма разнообразие от електронни книги за четене – един от най-популярните митове за е-книгите гласи, че липсва достатъчно широк спектър от заглавия и жанрове, достъпни в електронен вариант. Действителността днес е далеч от това твърдение. Успоредно с бързото развитие на технологиите се откриват нови възможности за обработка на по-сложните като структура книги, албуми, учебници и техническа литература, благодарение на което пазарът на електронни книги става все по-богат и разнообразен.

2. Не мога да си отбелязвам докъде съм стигналако електронната книга е качествено направена, то тя задължително има „Съдържание” в което, форматирани като хиперлинкове, са разположени отделните ѝ части (в зависимост от жанра и спецификата могат да са: глави, заглавия на разкази, части, раздели и др.). Хиперлинковете дават възможност за бърза и опростена навигация, която заменя трескавото прелистване на хартиените страници. Същевременно има възможност за отбелязване на мястото, до което сте стигнали, посредством виртуален книгоразделител (bookmark). В основното меню на всеки четец има опция за преглеждане на местата, отбелязани с bookmark. Също така, ако „заспи” или бъде изключен, четецът автоматично запаметява мястото, до което сте стигнали.

3. Липсват бели полета, в които да си водя бележки – електронните четци предлагат функция за подчертаване на редове, абзаци и цели страници, а към тях читателят има възможност да добавя бележки и коментари. Отново чрез хиперлинкове в менюто „Бележки” (Notes), търсенето и разглеждането на отделни записки е максимално опростено.

4. Мога да чета електронни книги само от устройство – най-разпространеният формат за електронни книги, за който в една от следващите точки ще стане дума, е .EPUB. За четенето му може да се използва както електронен четец (единствено амазонските Kindle не поддържат този формат), така и програмата Adobe Digital Editions, последна версия на която може да бъде изтеглена безплатно от сайта на Adobe.

5. Устройствата за четене и електронните книги са прекалено скъпи – със споменатото вече развитие на технологиите цените на устройствата за четене падат драстично всеки ден, а практиката при електронните книги е да се продават на половин или 1/3-та от цената на хартиеното издание, ако такова съществува. Електронните книги са по-евтини от хартиените.

9ac35f79591c2fec8334b5daae4dcae96. Ако нещо се случи с устройството ми или без да искам изтрия книгата, я губя завинаги – много читатели все още се притесняват от липсата на физически допир, що се отнася до е-книгите. Оплакват се, че я няма сигурността от притежание на закупената книга. Сайтовете, които разпространяват електронни книги, съхраняват информация за извършените продажби, като по този начин гарантират възможността на читателя, при евентуална загуба, изтриване или възникнала повреда в устройството, да изтегли отново своя екземпляр.

7. Електронните четци са енергозависими и следователно неблагонадеждни за продължително четене – електронният четец не излъчва собствена светлина, благодарение на което не вреди на очите, а едновременно с това пести и енергия. Средната издръжливост на батерията е между 1 и 3 месеца, в зависимост от това колко често се използва устройството.

8. Четците имат ограничена памет за съхранение на книги – само по себе си това твърдение не е грешно, но поради изключително малкия размер на една електронна книга (обикновено до 1MB, а много рядко, при по-тежки файлове – до 10-15MB), паметта на четеца има възможност за съхранение на стотици, дори хиляди книги.

9. Електронните книги ще погубят хартиените – книгата, в различните си форми, е сред най-старите и значими медиуми за предаване на информация във времето и пространството. Днес липсват каквито и да било доказателства, че е настъпил моментът, когато ще я обявим за мъртва. Електронните книги предоставят още една алтернативна възможност за четене, посредством която го стимулират, но не вредят на покупко-продажбата на хартиените издания, а напротив –според някои проучвания я стимулират.

10. Няма четец, който ефикасно да поддържа всички форматиepub сложи край на войната за форматите на е-книги.Стандартът е създаден и в момента се поддържа от Международния Форум за Дигитално Публикуване (International Digital Publishing Forum – IDPF). EPUB има множество предимства и полезни характеристики, част от които бяха споменати в предишните точки, благодарение на които доминира останалите формати.

За продължението на този материал – „10 популярни мита за електронните книги сред читателите“, можете да следите сайта на БГкнига.

[ + ]