fb
10, които...Специални

10 причини да пишеш разкази

3 мин.

for 10 reasons to write short storiesТолкова пъти са ни задавали въпроса защо да пишем разкази, та решихме да направим списък с най-важните отговори, казва Аманда Патерсън от Writers Write и изброява десетте причини да прави това дълго време.

1. Важно е да пишете, важна е практиката. Разказите са отличен начин да се развие една история и тя да има начало, среда и край. А и са по-лесни за довършване от романите.

2. Мобилният свят. Четците имат по-малки екрани и вниманието се съсредоточава върху по-малък участък. Можете да достигнете до различен читателски и издателски пазар с разказите. Литературни списания, онлайн издания, и потребителски списания, които често се четат онлайн, публикуват разкази.

3. Свързаност. Разказите са чудесен начин да пишете за интернет. Можете да развивате електронни книги – антологии и серии разкази. Можете да направите това, като започнете ваш блог и публикувате там всяка следваща част.

4. Начин да започнете. Много велики писатели са започнали с писането на разкази. Стивън Кинг, Ърнест Хемингуей, и Марк Твен са известни писатели на романи, но те са усъвършенствали уменията си с публикуването на разкази.

5. Експериментирайте. Разказът е добър начин да опитате друг жанр, без да изписвате на хартия 80 000 думи, които трябва да бъдат преразгледани, пренаписани и преработени. Може да откриете, че вашият глас е подходящ за съвсем различен вид история.

6. Репутацията. Разказите са добър начин да си помогнете и да създадете образ на работата си. Това говори на издателите, че сте работещ писател. Списанията за фантастика, които публикуват разкази, често се четат от рецензенти, издатели и редактори.

7. Конкурсите. Учасието ви във конкурси за разкази би могло да даде тласък, скок на кариерата ви. Спечелването на престижен конкурс или ваша история да е включена в антология е добре за вашето резюме и за вашето его. Можете дори да спечелите малко пари. Също така можете да получите обратна връзка за изявите ви в някои състезания. Това е почти рядкост, когато представяте романите си днес.

8. Концентрирате се. Разказите ви принуждават да стигнете до смисъла. Липсата на под-истории в историята, както и по-ограничения брой герои, прави по-лесно концентрирането ви върху фабулата. Това е добре за писатели, които трябва да спрат запълването на романите си с истории от миналото.

9. Нобеловата награда. Алис Мънро, писател на разкази, спечели Нобеловата награда за литература за 2013 г.

10. Любовта. Пишете разкази, защото обичате да пишете.

Известни писатели за разказите:

“Най-страхотното на разказа е, че не трябва да е обходил целия живот на някого, може само да хвърля погледи отстрани.” – Ема Донахю

“Разказът е нещо много различно като цяло – разказът е като целувка в тъмното от непознат.” – Стивън Кинг

“Разказът трябва да носи някакво настроение и всяко изречение трябва да бъде изградено към постигането на тази цел.” – Едгар Алън По

“Моите разкази са като меки сенки, които съм изпратил към света, бледи стъпки, които съм оставил. Спомням си точно къде съм оставил всеки един от тях, и как съм се почувствал като съм го направил. Разказите са като ориентири на сърцето ми…” – Харуки Мураками

“Разказът все още е като своенравния по-малък брат на романа, ние знаем, че не е уважаван – но мисля, че можете да добавите още към славата от него.” – Нийл Геймън

[ + ]