fb
10, които...Специални

10 романтични места в България, които да посетиш през 2017 г.

5 мин.

101 романтични места в България Иван Михалев, Елина ЦанковаБългария. Толкова много красиви места, а само 53 уикенда от 2017-та, които да прекараш с любимия човек. Тук обаче на помощ идва успешното дуо Елина Цанкова и Иван Михалев от блога Otbivki.com. Те вече са готови с третата си книга за пътувания в родината – “101 романтични места в България” (изд. „Сиела“), а ние подбрахме 10 от тях, които да посетиш през следващите 12 месеца.

 1. Делчево
  Ако искате да се скриете от света за ден-два, като спите в автентична възрожденска къща, но без да се сблъсквате с тълпи от туристи, то вашето място е Делчево. Това живописно пиринско село предлага едновременно красива природа, чист въздух, изящна възрожденска архитектура и пълен релакс, далеч от туристопотока на популярни дестинации като Ковачевица и Лещен.
 2. Момчиловци
  Разположено само на няколко километра от местността Рожен и курорта Пампорово, родопското село Момчиловци примамва с чистия си въздух, красива природа и възможност за истински релакс високо в планината. Това е едно от най-големите села в Родопите – по официални данни в него живеят 1156 души, което е повече от жителите на градове като Мелник и Маджарово, взети заедно. За разлика от много други села в Родопите младите хора остават да живеят тук. Това се усеща по ритъма на живот в селото, което разполага с „модерни“ придобивки като интернет клуб и дискотека.
 3. ОрешакОрешак
  Троянският Балкан е пълен с малки китни селца, където може да се скриете за уикенда в компанията на любимия човек. Едно от най-приятните сред тях е Оре- шак. Свежестта на планината и красотата на природата осигуряват спокойствие и уют. Селото е разположено на двата бряга на река черни Осъм, в полите на Стара планина. В него има много семейни хотелчета и къщи за гости, които са идеални за уикендови бягства от града. Безспорно най-интересното място е „Каза Арт“ – малък семеен хотел, който привлича вниманието с нестандартната си форма и шарена фасада.
 4. „Пейката на любовта“ в Дряново
  „Пейката на любовта“ е романтично кътче за влюбени, намиращо се на върха на отвесна скала над Дряновския манастир. Представлява панорамна площадка с пейка, от която се открива величествена гледка към живописния каньон на р. Дряновска и варовиковите скали, които я обграждат. Не е известно кога е направена площадката, нито кой е я кръстил така, но името определено й подхожда. Оттук са минали много влюбени двойки, което личи по гравираните имена и сърчица по пейката.
 5. kapana„Капана“ — кварталът на творческите индустрии в Пловдив
  Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. съвпадна със съживяването на стария квартал „Капана“ в центъра на града и превръщането му в „квартал на творческите индустрии“. Това е мястото, където най-пълно можете да усетите смисъла на думата „айляк“.
 6. Самодивско пръскало
  Самодивското пръскало е вторият по височина водопад в Родопите – около 70 метра. Намира се до Девин и е кръстен на намиращата се над него Самодивска поляна. Според легендата нощем на нея излизали самодиви и из гората се носел човешки смях. До водопада се стига по отклонение от екопътека „Струилица“, изградена по течението на р. Девинска, която е изключително живописна и приятна за разходки, особено през пролетта. Маршрутът минава през голям брой дървени мостчета, които са закрепени до ръба на отвесни скали, обрасли със зелен мъх и здравец. Вълшебно място, което ще се хареса на всички, които носят откривателски дух.
 7. sinemoretsСинеморец
  Залезите и изгревите над Синеморец са сред онези ценни моменти, в които чо- век може да се почувства щастлив без причина. На пръв поглед изглежда като всички останали селища по българското черноморие – навалица от хора и коли, лоши пътища, големи хотели и недовършени строежи. И все пак в това място има нещо уникално. Нещо, което трудно се описва с думи. Магията на Синеморец се крие в огромния хоризонт, който се открива от хълмо- вете край морето. Както и в цвета на водата – най-синьото синьо по българското крайбрежие. Две малки, но достатъчни причини, за да се влюбите в мястото.
 8. Сърцето на любовта в Димитровград
  По примера на Варна и Пловдив отскоро Димитровград също има свое място за закачане на любовни катинарчета – голямо червено сърце, поставено на входа на парк „Марица“. Особеното е, че тук можете да „заключите“ любовта си напълно легално и без страх, че някой ден ще ви отрежат катинара. За разлика от повечето градове по света и в България, където властите периодично отстраняват катинарчетата на тийнейджърската любов, в Димитровград те са насърчавани от общината.
 9. Каменната сватба
  Интересните форми на природния феномен, намиращ се край кърджалийското с. Зимзелен, привличат вниманието на туристи, художници и кинаджии. Най-впечатляващи от цялата композиция са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци, а името произхожда от красивата, но тъжна легенда за Каменната сватба.
 10. vachaЯзовир „Въча“
  Добре дошли в сърцето на родопската романтика! Язовир „Въча“ се намира на границата между три области – Пазарджик, Пловдив и Смолян. Известен е с това, че има най-високата язовирна стена у нас – 144,5 м. Но освен с мащабите си „Въча“ впечатлява и с красотата си. Язовирът е заобиколен от всички страни от високи планини и хълмове, романтични хотелчета и вили, сгушени между буйната широколистна растителност, обагрена във всички нюанси на зеленото. Това е малък оазис на спокойствието и тишината, намиращ се само на час и половина от София.

Още страхотни местенца, които си заслужават да ги посетите през 2017 г., можете да откриете в книгата “101 романтични места в България”.

Изображения към материала: Otbivki.com