fb
10, които...Дни на любовтаСпециални

10 съвета как да оцелееш, ако си женен за писател

4 мин.

женен за писателДа се влюбиш в писател е лесно. Романтичните представи, фенското въодушевление и смесването на въображаемия свят и реалността навярно правят още по-вълнуваща връзката с писател. В началото променливото настроение, творческите етапи и неизвестното вероятно изглеждат безобидни и по-скоро вълнуващи.

Но какво се случва, ако минеш под венчилото с човек, който пише книги? И как да се справяме с кризите на нашия писател? В „Дните на любовта“ ви представяме 10 полезни и забавни съвета за оцеляване в брака с писател, публикувани в блога The Blonde Writer. Обърнете им внимание, защото никога не се знае каква изненада ви е подготвила съдбата.

1. Приеми факта, че ще прекарваш много време от брака си в говорене за хора, събития и места, които не съществуват.

2. Когато съпругът/ата ти се събути в малките часове със страхотна нова идея, трябва да се събудиш и ти, да запалиш осветлението и да го/я оставиш да говори. Мърморенето за това кое време е, че си уморен, че следващия ден имаш работа няма да помогне на твоя писател. Моментът е важен – ражда се нещо изключително. Твоята подкрепа трябва да бъде 24 часа, 7 дни в седмицата.

3. Съпружеските ви взаимоотношения и писателските „върхове и спадове“ ще са взаимосвързани. Когато работата му/й спори, очаквай добри времена, целувки и усмивки. Когато писането не върви, очаквай напрежение, сълзи и избухвания.

4. Когато писателят излиза от своя измислен свят, най-доброто, което можеш да направиш е да му/й приготвиш горещо и сладко питие, да го/я настаниш да седне някъде на тихо, и да му/й предложиш малко храна. Вашият писател трябва да се аклиматизира към реалността постепенно. През това деликатно време оплаквания от твоя страна за прането, празния хладилник и др. ще предизвикат семеен раздор.

5. Приеми, че твоята половинка не може да чете книга без да коментира (шумно!) сюжета, героите и финала. Ти може би ще искаш да почетеш тихо в леглото след тежък работен ден, но писателят не може да държи мислите си само за себе си. Ще бъдеш прекъсван по време на четенето преди сън – неизбежно е. Добра идея е да се сдобиеш с тапи за уши.

6. Пипай внимателно, когато даваш мнението си за работата му/й. Помисли добре преди да дадеш негативна обратна връзка от рода на „това е много странно, не го показвай на никого“ или „не го разбирам“. Ще стъпиш на минно поле. Подобни изявления могат да костват семейната хармония и да са източник на неподправена истерия. Струва ли си? Най-добрият ти вариант е да му/й намериш „писател приятел“. Те ще са си взаимно полезни, защото с интерес ще обсъждат историите си с часове, ще могат да си дават и положителни, и отрицателни оценки, без бракът ти да пострада. Такъв приятел може да бъде намерен в литературните блогове, в класове по писане, в кафенетата по магистралите…

7. Ако го/я намериш да лее сълзи, разстроен/а от смъртта на един от любимите си герои, трябва незабавно:

  • Да поставиш успокоително ръка на рамото на писателя и да кажеш, че ще преминете през това заедно (леко стискане на ръката);
  • Да вземеш черна вратовръзка или лента за ръка
  • Да си отбележиш няколко дни по-късно да погледнеш твоя писател (за предпочитане с насълзени очи) и да кажеш, че се бориш с болката от загубата.

8. Ако има герой, който предизвиква у половинката ти „замечтан и отнесен поглед“, предложи му/й семейни ролеви игри (закачливо намигване). Ако изиграеш ролята на този специален характер в семейната пиеса, това ще помогне на твоя писател по толкова много начини. Въздишка.

9. Когато писателят е в дълбините на фикционалния свят, не го безпокой с маловажни въпроси като съдовете в съдомиялната или кавгите на децата.

10. Примири се, че твоите проблеми, свързани с колата, състоянието на тавана в кухнята, билетите за спортното събитие, което искаш да посетите и следващите избори дори не се доближават по сложност и големина до проблемите на писателя, свързани с неговата история.

[ + ]