fb
10, които...Специални

15 цитата за пътя от Безумната епоха до Залезът на човечеството в “Трите тела”

3 мин.

Романът „Трите тела“ (изд. „Colibri“) е първата книга от трилогията „Земното минало“ на Лиу Цъсин. Първият азиатски писател, удостоен с награда „Хюго“, разказва за поредица необясними физични явления, които всяват смут в китайското научно общество. Компютърна игра, наречена “Трите тела”, позволява на играчите да се пренесат на непозната за хората от XXI век планета и да опознаят живота на обитателите ѝ, а сянката на бруталната Културна революция в Китай обгръща технологията в мистерия. Красиво написан, “Трите тела” носи белезите на класическия научнофантастичен роман, поставяйки на преден план морални въпроси за ролята на технологиите в човешкия живот, повратностите на историята, цената на прогреса и влиянието на политиката върху науката. Открийте магията на книгата с тези 15 цитата. 

“И най-дългото пътуване започва с първата стъпка” – отговори мъжът. – Важното е да има цел. 

 

Кръвта ѝ кипеше, готова още утре да роди съвършен нов свят… Момичето се опиваше от тази яркочервена фантазия, докато един куршум не продупчи гърдите й.

 

Всъщност в сравнение с много други хора тя извади късмет – поне загина с великолепното въодушевление на човек, пожертвал се за своя идеал.

 

Очите на умиращите птици ме следваха навсякъде и определиха посоката на живота ми. На тринадесетия ми рожден ден баща ми ме попита какви са бъдещите ми планове. Казах му, че нямам особени планове, просто искам да стана спасител.

 

Вече не усещаше мъка. Беше като гайгеров брояч, изложен на твърде силна радиация, който вече не отчита нищо и показва само нула. 

 

Исполински лиственици, вечнозелени бели борове, изящни бели и черни брези, устремени към небесата тополи, сибирски ели, монголски дъбове, брястове, ясени, върби – стотиците бензинови и електрически резачки сечаха каквото им падне, като ято железни скакалци, след които оставаха само пънове.

Сяо Йе, глупачке, виж до къде я докара, от много четене човек оглупява, ама че си, ама че си…

 

Уан Мяо все си мислеше, че на фотографиите му им липсва душа. Сега разбра, че им е липсвала тя.

 

Да. Цялата човешка история е случайност. Истински късмет е, че от каменната ера до днес сме минали без съществени катаклизми. Но и късметът все някога приключва. 

 

Тя беше като звезда – винаги далеч от мен, светла, но студена.

 

Нужен е почти религиозен плам, за да се постигне нещо в областта на теоретичната физика. И нещо такова лесно може да те придърпа към бездната. 

 

Жизненонеобходимо е сред добре планираните действия да се правят и произволни ходове.

 

Вселената е пуст дворец, в който човечеството е единствената мравчица. 

 

Празнотата не е тъждествена с нищото. Празнотата представлява същестуване, с което изпълваш себе си.

 

След много време животът и цивилизацията ще бъдат възобновени и ще започнат отначало своето развитие с неясна съдба в света на трите тела. Заповядайте отново. 

 

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.