fb
БългарияНовини

17 представяния на книги в програмата на „Аполония” 2013

2 мин.
apollonia 2013

Седемнадесет представяния на книги, сред които шест премиери, са включени в програмата  на тазгодишните празници на изкуствата „Аполония”. 29-тото издание на фестивала ще се проведе от 29 август до 7 септември в гр. Созопол.

Книжните събития на „Аполония” започват на 31 август (неделя) с ИК „Хермес” и книгата с епиграми на Марко Ганчев „Любезни хора”, за да завършат на 7 септември (събота) с издателство „Изток-Запад” и „Шекспир. Великите трагедии” в новия превод на проф. Александър Шурбанов.

ИК „Жанет-45” ще представи за първи път пред публика новите разкази на Георги Господинов „И всичко стана луна”, трети брой на литературното списание „Granta”, този път на тема „Революции”, и сборника с разкази на Силвия Чолева „Гошко”.

Ексклузивно за България ще се състои премиера на заглавието „Сестрата на Зигмунд Фройд” с автор македонския писател Гоце Смилевски (изд. „Колибри”). Романът е носител на наградата на Европейския съюз за литература за 2010 г. На тазгодишната „Аполония” от „Колибри” ще представят още сборника с разкази на Чавдар Шинов „Изгубени в мола – малки софийски истории”. В програмата на фестивала е включена също първата и последна премиера на стихосбирката „Румботаврус” на поетa Румен Леонидов (изд. „Факел”).

Любителите на литературата ще могат да посетят още представянията на заглавия от писателите Иван Теофилов, Калоян Игнатовски, поетесата Белослава Димитрова, журналиста Иван Гарелов и др.

От 1984 г. насам фестивалът „Аполония” ежегодно събира в Созопол творци и почитатели на изкуството. Според организаторите от фондация „Аполония”, и тази година фестивалът ще бъде богат в разнообразието си – в рамките на 10 дни ще могат да бъдат видени над 70 културни събития, включващи концерти, театрални представления, изложби, литературни премиери, балетен спектакъл и др.

Цялата програма на „Аполония” 2013