fb
10, които...Специални

20 патриотични книги, с които да отбележите 3 март

11 мин.

Advertorial

На 3 март ви предлагаме да почетете най-българския празник, като допълните семейната си библиотека с някое от тези впечатляващи издания за националната ни история, герои и традиции! Поръчайте ги през целия март с празнична отстъпка и безплатна доставка от Ozone.bg, където ви очакват още намаления на книги, пъзели с български пейзажи и български филми. С всяка поръчка ще получите подарък – тематичното заглавие „Пътят към свободата + 50 истории за бележити българи“. В него са поместени историите на велики българи, цитати, биографични бележки и фотографии, за да помним миналото си и да знаем, че Освобождението не ни е дадено даром. 

 

„Български хроники“ от Стефан Цанев

„Ние имаме големи учени историци, издадени са монументални исторически трудове, но академичният им научен език е недостъпен за простосмъртните, а учебниците по история са написани толкова скучно, сякаш авторите им са имали едничката цел: да накарат българчетата, още едва проходили, да намразят историята на своя народ и за съжаление, тази цел е вече почти постигната; от друга страна това незнание се дължи и на многократното пренаписване на историята, нагаждайки я всеки път към интересите на властващата политическа сила, та човек не само ще се обърка, но може и да се побърка.“ Проследете хрониките на Стефан Цанев с том 1, том 2, том 3 и том 4.

 

„Колекция „Балкани“ от Яна Язова

Историческата трилогия „Балкани“ на Яна Язова е широко епично платно за националноосвободителното движение на българите в края на османската власт. Романите от трилогията съчетават разнообразни жанрови и текстови характеристики. Фикционалност, епичност, документално-фактологично и биографична се преплитат, създавайки уникален синтез. Самата Яна Язова нарича романа „Левски“, отпечатан едва 13 години след смъртта ѝ, „Моята Библия“.

 

„История на България в картини“ от Васил Горанов и Христина Йотова

„Една картина има силата на хиляди думи“, са казали мъдрите хора. Но всички знаем, че когато една съвършена картина е придружена от не по-малко силен текст, тогава се ражда онази магия, която пленява не само въображението, но и сърцето. „История на България в картини“ събира в едно репродукции на великолепните маслени платна, сътворени от художника Васил Горанов, и слова, които пламенно провокират въображението ни. Между кориците са скътани истински съкровища на изобразителното изкуство, които ни потапят в славното време на ханове, царе и победи, за да преоткрием епохите, историята и себе си с помощта на най-богатия език – този на красотата.

 

„Първа българска държава. Енциклопедия“ от Иван Кънчев, Марио Мишев и Ивомир Колев

„Първата българска държава“ е подходяща за деца и юноши, но ще допадне и на всеки, който разбира, че историята е единствената стабилна основа, на която може да изградим националното си самосъзнание. В книгата са разгледани някои от най-динамичните години от родното минало. Добре подплатени с илюстрации, те ще ви пренесат във времена на славни победи, културен възход и мащабна строителна дейност, но и на жестоки изпитания, тежки загуби и държавен упадък.

 

„50 места от българската история отвъд България“

Благодарение на „50 места от българската история отвъд България“ ще научите за един от от най-големите барелефи на Ботев, намиращ се в столицата на Молдова Кишинев. Или пък за извисяващата се в Рим статуя на Иван Вазов. Ще узнаете и за мястото, където е отсядал Димитър Димов – на метри от световноизвестния музей „Прадо“ в Мадрид. Страниците ще ви пренесат и край живописното езеро Комо в къщата, в която последен пристан намира Пенчо Славейков. Ще „посетите“ и изящен дворец в Словакия, превърнал се в последно убежище на един прокуден цар.

 

„Българската съкровищница / The Treasures of Bulgaria“ от Николай Генов и Румяна Николова

„Българската съкровищница“ събира над хиляда изумителни цветни снимки и повече от сто и петдесет теми за историята, съкровищата, природата, обичаите и хората по българските земи от древността до наши дни. Изданието е двуезично в голям формат, с твърди корици. Сред съкровищата на България достойно място имат и много природни феномени и забележителности. Те са на всяка крачка в изумителния пейзаж на страната, надиплен от десетки планини.

 

„500 мисли на бележити българи“

Всички цитати в книгата „500 мисли на бележити българи“ са подредени в азбучен ред според имената на личностите, на които принадлежат. От своя страна, личностите са групирани в седем категории – учени, революционери, пълководци, държавници, духовници и възрожденци, поети и писатели, културни дейци. Смело можем да отбележим, че книгата е едно различно и на практика уникално явление за българския книжен пазар, тъй като е първото подобно издание, събиращо на едно място цитати на наши сънародници.

 

„Буквар с различни поучения (Рибен буквар)“ от Петър Берон

Фототипното издание на „Рибния буквар“ е с твърди корици и прави сериозна заявка за малкото подобни, които показват, от една страна, автентичното съдържание на буквара, а от друга, актуализирана информация по съответната тема. За улеснение на читателя, книгата предлага структурирано поднесена информация в отделни раздели, тъй като „Рибният буквар“ по начало има характер на цялостен курс за начално обучение, изграден по научна методика.

 

„Автобиография. Райна Княгиня“

В „Автобиография“ откриваме спомените на панагюрската учителка Райна Футекова, която свързва трайно житейския си път със съдбата на поробена, а сетне и на свободна България. Разказът от първо лице ни разкрива непознати факти за подготовката и сраженията на Априлското въстание. След въстанието Райна Княгиня емигрира в Русия и именно там написва изповедта си. Сетне се завръща в България, на която служи до края на живота си, а ,,Автобиографията“ завещава на нас.‌

 

 

„Животописни бележки“ от Владимир Вазов

Владимир Вазов преминава през бурята на войните за национално обединение, а чудото, което 9-а пехотна Плевенска дивизия извършва под негово командване при Дойран, се превръща в еталон за воинска доблест и себеотрицание. Но блестящият триумф на бойното поле не изчерпва приноса му към България. След Първата световна войнагероят се посвещава в служба на обществото. От дете възпитан в родолюбие и дълг към Отечеството, ген. Владимир Вазов отстоява тези идеали от първия до сетния си миг. Малко известен факт е, че героят от Дойран си води автобиографични бележки, обхващащи два периода от живота му от 1915 до 1918 г., и 1937 г.

 

„Четите в България“ от Захарий Стоянов

„Хвърковатият Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджата не може да се каже, че не са известни на своите съотечественици, за свободата и благоденствието, на които юнашки проляха кръвта си. Не. Техните имена се произнасят без разлика и на партии, и на съсловия, и на възрасти, и на полове, с една реч, те са идеал за всеки българин. Но никой не може да откаже и в това обстоятелство, че на малцина са известни действията на тия народни герои, що за хора са били те, кой ги е накарал да минат Дунава, как са се осмелили да излязат с двайсет или стотина момчета срещу колосалната Турска империя, каква участ ги е постигнала заедно с вярната им дружина…“ 

 

„Васил Левски – Дяконът. Черти из живота му“ от Захарий Стоянов

Първото издание е в далечната 1883 г., отпечатано в Източнорумелийската печатница на Едуар Дионне. Заедно с това тя е първата българска биография на Апостола, първо докосване до истинския профил на големия български революционер и демократ Васил Левски. През очите на един жив участник в националноосвободителните борби, какъвто е Захарий Стоянов, е описан автентичният образ на Апостола, с неговите митарства и премеждия в поробеното ни отечество.  Като романтичен герой той обикаля и буди съотечествениците си от робския унес, за да увисне безсмъртен на бесилото.

 

„Левски: Другото име на свободата“ от Пламен Павлов

„От години едва ли не е норма да се говори как Левски не трябва повече да е „икона“, а да бъде възприеман от гледна точка на човешките му достойнства и слабости. Витиеватите конструкции на тема „човекът Левски“, напъните за неговата „демитологизация“, изрази от рода на „необикновен със своята обикновеност“ не ни помагат особено да вникнем в същността на феномена Левски. И се надяваме, че читателят на тази книга ще проумее истината – този „един син“ на България, ако цитираме Ботев, надхвърля представите ни за обикновен човек. И дори за търсения от Ницше и нашия Пенчо Славейков „свръхчовек“… Такава е истината за истинския Левски, за истинския човек.“

 

„Писмата на Левски (Избрано 1866 – 1872)“ от Цветолюб Нушев, Тодорка Томова

Във времена, когато личността на Левски е обект на спекулации и сензации, а и все повече се дистанцира от нашата действителност, подобна книга е повече от необходима. „Писмата на Левски“ е точно такова, каквото се очаква да бъде – луксозно издание с твърди корици, което да заеме почетно място в семейната ни библиотека. Чрез него всеки ще има възможност да се докосне до епистоларното наследство на Апостола, но също и да се запознае с неговите мисли, желания и тревоги.

 

„Личният бележник (тефтерчето) на Васил Левски. 1871-1872. България и Влашко“ 

Една уникална книга, която е съставено от две част: факсимилно издание и разчетен текст и коментар на личното тефтерче на Апостола. В това издание е направен нов прочит на личния бележник, придружен с подробен археографски коментар. За първи път са разчетени над 120 думи – една част задраскани от Васил Левски, а друга част – неправилно тълкувани досега. Бележникът за първи път е представен самостоятелно факсимилно почти в автентичния му вид, огромна роля за което имат съставителите Цветолюб Нушев и Тодорка Томова от Народната библиотека, където се съхранява оригиналът на тефтерчето.

 

„Личният бележник (тефтерчето) на Христо Ботйов“

Каква е историята и какво е съдържанието на Ботйовото джобно тефтерче; как и къде се е съхранило; кой го е открил и направил достояние на обществеността; от кого е проучвано и публикувано? Отговорите на тези въпроси ще откриете в предговора към изданието на „Личният бележник (тефтерчето) на Христо Ботйов”. Подобно на това на Левски, то се състои от две тела – фототипно и разчетен текст.‌

 

 

„Строителите на съвременна България“ от Симеон Радев

Повече от век от излизането на „Строителите на съвременна България“ и половин век след смъртта на Симеон Радев той продължава да ни изненадва. С това издание читателите ще се докоснат до един неиздаван до момента шедьовър, запазен в архивната съкровищница на писателя. Ако често се питаме къде е мястото на страната ни в световната политика и дипломация, то разказът на Симеон Радев дава отговор, в който показва уменията и възможностите си на дипломат от кариерата и на блестящ историк на българската дипломация на фона на международната дипломация.

 

„Репортажи от България“ от Джеймс Баучер

‌Репортажите на Джеймс Баучер – кореспондента на вестник „Таймс“ у нас, когото мнозина с право наричат „ирландеца с българско сърце“, излизат за първи път от 35 години насам! Баучер изоставя обещаваща академична кариера, за да се озове като журналист у нас в едни от най-динамичните времена на българската история (от 1895 г. до 1921 г.). Колоритният му образ все още живее в спомените на поколенията, а талантливото му перо ни потапя в драматичните моменти от борбата на българите за национално обединение.

 

„Българите! Забравените постижения“ от Делян Момчилов

„Българите! Забравените постижения“ съдържа 50 вълнуващи истории за бележити българи. Прочетете за големите, но забравени български постижения в науката, изкуството, просветата, предприемачеството и пътешествията. Илюстрираното издание включва приключенията на първата българка, обиколила света, откривателят на Lactobacillus bulgaricu, иноваторът и създател на първия български самолет и много други.

 

„Български народни носии и шевици – творчески занимания за деца“

В това двуезично издание ще откриете над двеста страници, изпълнени с рисунки на автентични народни носии и шевици, с цветови модели и с любопитни факти от традиционния български фолклор. Показани са мъжки и женски костюми, разделени според произхода си в седем условни фолклорни области. Поради многообразието и сложността на традиционните български шевици, на децата е оставена възможност да довършват моделите и сами да измислят елементи, като комбинират цветовете според своите наблюдения и според авторови предложения. Най-сложните орнаменти са показани и цветни, и като контур.