fb
НовиниПо света

275 града във Великобритания могат да останат без книжарници заради увеличени данъци

1 мин.

Книжари се обърнаха директно към своите политици с апел за реформа заради риск книжарници в 275 града във Великобритания да фалират. Изслушването се е провело в сряда в Камарата на общините в Лондон, пише The Bookseller.

Според Том Годфри, председател на британската Асоциация на книготърговците,  данъците на една четвърт от книжарниците в търговските части на множество градове са увеличени с 10% или повече.

„Просто казано, ако нещо не се направи, книжарниците ще бъдат изкарани извън бизнеса. Ако дори половината от тези с увеличени данъци затворят, това ще лиши 275 населени места от книжарници, оставяйки училища, библиотеки и деца без подкрепа в четенето. Данъците в книжния сектор трябва да бъдат изцяло променени“, настоя за спешни мерки Годфри.

Видео, озаглавено „Подкрепи книжарниците и една четяща нация“, беше излъчено по време на изслушването. То показа важността на работата на книжарите в обществото чрез личното общуване с деца и организирането на посещения на автори в училищата.

„Магията на книжарницата е, че там можеш да намериш подходящата книга за теб. Не можеш да я откриеш в интернет. Може да ти помогне само някой, който истински обича четенето и го е грижа за книгите. Интернет е просто една машина“, гласи част от сценария на видеото.