fb
БългарияНовини

3 000 деца се състезаваха да четат с разбиране онлайн

3 мин.

Общо 3000 деца от страната и столицата се включиха в състезанието по четене с разбиране на образователната платформа „Книговище“. Надпреварата се проведе в периода от 1 до 30 април, а участниците имаха шанс да докажат как с много четене могат да станат шампиони в една онлайн игра. „Книговище“ награждава децата с точки, скъпоценни камъни и нива за верните отговори на въпроси по прочетени детски произведения. Така ги насърчава да четат с разбиране. 

Онлайн надпреварата започна с подкрепата на Програма „Култура” на Столична община в рамките на кампанията „София чете“, но бързо се разпростря извън границите на столицата. Включиха се близо 3 000 деца и над 300 класа от почти цялата страна. Най-активни бяха децата от I до IV клас.

„През април децата решиха над 80 000 въпросника, което e 4 пъти повече от обичайното за месеца. А това означава 4 пъти повече прочетени приказки, енциклопедии, романи и детски новини! Освен това създадоха нови игри с въпроси по 93 произведения. Така заедно отбелязахме с много четене месеца на книгата. През април чествахме Международния ден на детската книга и Световния ден на книгата и авторското право“, уточниха от „Книговище“.

Победителите – деца и класове до VII клас – ще получат грамоти, книги и безплатни годишни абонаменти за „Книговище”. Церемонията по награждаването ще се проведе на 14 май от 12:00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина. Специален гост ще бъде детската писателка Катя Антонова, която ще отправи специално послание до всички наградени участници.

Книгите награди се осигуряват от издателство „Дъбови листа”, Ozone.bg, от самата Катя Антонова, както и с подкрепата на Столична община. По време на събитието ще се отбележи и третият рожден ден на „Книговище”, както и първата годинка на детската медия „Вижте”, която е част от образователната платформа.

Пълен списък с наградените класове и индивидуални участници ще намерите тук.

„Книговище“ е образователна онлайн игра за развиване на четивната и гражданска грамотност за деца от 5 г. до 14 г. Тя съдържа близо 3000 въпросника по детска литература, както и по детските новини на първата по рода си българска детска медия – “Вижте”. С решаването им децата трупат точки и изкачват нива като в компютърна игра. Колкото повече и по-задълбочено четат, толкова по-бързо напредват в играта. Платформата е одобрена от МОН и е ползвана в над 1000 училища в България. Създадена е през 2019 г. на базата на модели, използвани успешно в образователните системи на Испания, Германия, Австрия и Швейцария (www.leoteca.es и www.antolin.de).