fb
10, които...Специални

5 съвета за емоционалната интелигентност от Джъстин Барисо

5 мин.

“Емоционалната интелигентност е способността да се наблюдават собствените и чуждите чувства и емоции, да се разсъждава над тях и получената информация да се използва като ориентир в мисленето и действията на индивида”, дефинират понятието в “Емоционалната интелигентност” учените Майер и Саловей. Глобалните тенденции за растеж на броя на борещите се с депресия, паник атаки и безпокойство, налагат повишаване на коефициента на емоционална интелигентност на всеки един член на обществото. Това е особено важно за младите професионалисти, мениджъри и родители, които попадат в най-рисковите групи. 

Джъстин Барисо е писател, лекар и консултант, чиито материали за лидерството и емоционалната интелигентност са публикувани в Times и Forbes. С “Практическо ръководство по емоционална интелигентност” (ИК “Хермес”) той се опитва да научи читателите да управляват емоциите си, за да постигат по-ефективно целите си и да общуват по-ефективно. Книгата съдържа истории от живота на известни личности като Шерил Сандбърг и Стив Джобс, редица упражнения и препоръки. Пет важни съвета избрах да споделя с вас от това полезно ръководство. 

Джъстин Барисо
(снимка: thriveglobal.in)
  1. “Развиването на емоционалната ви съобразителност е свързано с идентифицирането на естествените ви способности, наклонности, силни и слаби страни.”

Джъстин Барисо твърди, че първата стъпка към повишаване на коефициента на емоционална интелигентност е натрупването на знания за себе си. Чрез познанието на личностните черти, те могат да бъдат управлявани и подсилени, за да се проследи пътя на емоциите. Именно те влияят на думи, действия и мисли, които засягат личността и тези около нея, а познаването на този път позволява и неговото “редактиране”. 

  1. “Правилните думи могат да ви помогнат да стигнете до същината на своите чувства и да ви дадат възможност да ги изразите по-добре, така че и околните да ви разберат.”

Важна част от себепознанието, което изисква емоционалната интелигентност, е разбирането и контролирането на собствените ни реакции спрямо външни дразнители. Според Барисо колкото по-добре контролираме емоциите си, толкова по-голяма може да бъде хармонията между действията и принципите ни. Така ще можем не само да предотвратяваме действия, за които бихме съжалявали, например да обидим колега с емоционален изблик, но и да повишим своята продуктивност, да се мотивираме да преследваме и постигаме целите си. 

  1. “Обстоятелствата или изкушенията за различните индивиди са различни, но поведенческите ни модели често са сходни и водят до една неизменна истина – емоциите и навиците ни са неразривно свързани.”

В третата глава от “Практическо ръководство по емоционална интелигентност” Барисо разглежда влиянието на средата върху емоционалните ни реакции. Според него начинът, по който реагираме, когато сме разтревожени или ядосани, е “навик, създаден от ума” като защитна реакция, който се проявява без да го осъзнаваме.

Съпоставени са вродените ни методи за адресиране на външен дразнител, свързани с амигдалата, с възможностите за “препрограмиране” на мозъка и успешно усвояване на нови и по-добри практики за общуване при конфликти. “Когато започнете да осъзнавате защо сте реагирали по точно определен начин, можете да тренирате и първосигналната си реакция, така че следващия път да реагирате различно”, пише той.

  1. “Един добре премерен комплимент или леко ласкателство може да предизвика усмивката ви, но дори искрената похвала в дългосрочен план може да се окаже пагубна, ако не се научите да я възприемате по правилния начин.”

Барисо припомня, че обратната връзка е изключително важна, за да продължаваме да се развиваме като професионалисти и личности. Пътят към повишаването на емоционалната интелигентност е осеян с критики и похвали, които трябва да се научим да приемаме по правилен начин. Според него, макар да е напълно нормално да се чувстваме разстроени от негативни оценки, които заслужени или не, сме получили, много по-трудна е задачата да адаптираме балансиран поглед към похвалите. Посредством редица упражнения Барисо дава възможности на млади професионалисти и мениджъри да усъвършенстват начина, по който приемат и предават отзиви.

  1. “Целта е да умеем да показваме емпатия, без да “прегряваме”, а това изисква поставянето на граници и дори понякога оттеглянето ни от определени ситуации.”

Възможността да разбираме чуждите емоции, да ги пречупваме през собствената си призма и така да си обясняваме действията на хората около нас е важен елемент от ефективната комуникация. В книгата намират място редица мисловни упражнения и предложения за добри практики, които да ни помогнат да демонстрираме емпатия без да позволяваме на чуждите емоции да ни завладеят. 

“Практическо ръководство по емоционална интелигентност” е полезно четиво не само за всеки, който иска да повиши коефициента си на емоционална интелигентност, но и за мениджъри и млади професионалисти, тъй като обръща внимание на много от най-често допусканите грешки в общуването в работна среда. Джъстин Барисо е признат от LinkedIn за един от значимите гласове в платформата (Top Voice), където споделя и други полезни съвети за повишаване на емоционалната интелигентност и подобряване на корпоративната култура. 

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си.

Прочетете откъс от изданието в сайта, посветен на най-хубавото от книгите – тук.