fb
СпециалниСуперКнигите на...

5 СУПЕРкниги за любителите на криминални загадки

5 мин.
Advertorial

Криминалната литература, този късно признат за самостоятелен жанр, води началото си от кризата на реализма през втората половина на 19 век. Три държави си оспорват мястото за произхода на детективския сюжет: САЩ с Едгар Алън По, Франция с Емил Габорио и Англия с Уилки Колинс. Век и половина по-късно жанрът е отдавна признат за качествен, изваден е от редицата на булевардните романи и се развива стремглаво. 

Образците си остават познатите класици: Едгар Алън По, Агата Кристи, Артър Конан Дойл, Гилбърт Кийт Честъртън; американците Реймънд Чандлър, Дашиъл Хамет; французите Морис Льоблан, Жорж Сименон. Някои от тях продължават да се преиздават в България, например поредицата “Класически криминални романи на Британската библиотека” (изд. “Еднорог”) или книгите на Агата Кристи (изд. “Ера”). От 1988 г. се връчва наградата „Агата Кристи“ за криминален роман – признание за значимостта на жанра и трудността за писане след установяването му от класиците. Разказвали сме ви много пъти за една от новите любимки и вече седемкратен носител на наградата: Луиз Пени. 

В тази съвместна статия със СуперХостинг.БГ  ви представяме пет съвременни крими заглавия, някои са част от поредици, които разпалват читателския интерес към мистериите, загадките, детективите и най-вече възстановената справедливост на финала: точно толкова важна, колкото и разкриването на престъпника. 

¨Мозайка от убийства” от Антъни Хоровиц

Ако сте почитатели на криминалните романи, не бива да пропускате книгите на Антъни Хоровиц. Той е един от най-популярните съвременни британски автори, а освен това е изключително успешен драматург и сценарист. “Мозайка от убийства” е най-известната му книга, избрана за „Най-добра книга на 2017“ от „Уошингтън Поуст“, „Ескуайър“, „Амазон“ и Националното радио на САЩ. Романът ни запознава с редакторката Сюзан Райланд, която трябва да прочете ръкопис от най-популярния криминален автор на издателството, за което работи. Читателят също се потапя в ръкописа, изграден в стила на класически криминален роман, напомнящ Агата Кристи. И точно когато детективът трябва да разкрие кой е убиецът, страниците свършват, а Сюзан е изправена пред една съвсем реална мистерия, която трябва да разплете. “Мозайка от убийства” е увлекателна “книга в книгата”, която ще очарова и най-запалените почитатели на криминалния жанр. А ако историята ви допадне, може да удължите удоволствието с продължението ѝ – “Огледални убийства”.

“Тревожна кръв” от Робърт Галбрейт

Под псевдонима Робърт Галбрейт Дж. К. Роулинг е написала вече пет криминални романа за частния детектив Корморан Страйк и неговата асистентка Робин Елакот. Всяка книга разследва ново престъпление, като превежда читателя през различни разпити и нетрадиционни подходи, които двамата герои използват, за да съберат информация. С всеки следващ роман случаите стават по-заплетени. А най-новата книга от поредицата – “Тревожна кръв”, представя може би най-сложната загадка досега, защото Корморан и Робин трябва да разследват безследното изчезване на жена при загадъчни обстоятелства през 1974 година. И всичко това докато ръководят останалите случаи на детективската агенция и навигират личните си взаимоотношения. Задълбочени и майсторски изградени, историите на Галбрейт неусетно ни въвличат в света на двамата герои и техните разследвания, така че си заслужава да им дадете шанс, ако сте почитатели на жанра. По първите пет книги вече има и минисериал, който отлично пресъздава атмосферата на романите.

“Кестеновия човек” от Сьорен Свайструп

Сьорен Свайструп е създател и главен сценарист на успешния скандинавски сериал “Убийството”. Романът му “Кестеновия човек” също се радва на изключително голям интерес, а вече е адаптиран и в сериал. Книгата проследява поредица от убийства, като до всяко тяло е оставено човече, направено от кестени. Случаите се заплитат още повече, когато върху едната фигурка е отркит отпечатък на момиче, смятано за мъртво цяла година. Мрачна и напрегната до последните страници, книгата е вълнуващ криминален трилър, който заслужено е включен в поредицата на изд. “Емас”, редом до Ю Несбьо, Ирса Сигурдардотир и Юси Адлер-Улсен.

“Дъждът оставя следи” от Александър Чобанов

Александър Чобанов е български писател и сценарист, работил по сериалите „Под прикритие“, „Дяволското гърло“, „Отдел Издирване“, „Съни Бийч“ и други. “Дъждът оставя следи” е криминален роман, който разследва мистериозна находка в Рилския манастир. Книгата разкрива интересна информация, свързана с историята на манастира, а сюжетът е динамичен и увлекателен. Допълнителен бонус за читателя са шеговитите диалози между двамата герои – инспектор Ангел Обретенов и бившия полицай Борислав Андреев. Ако сте почитатели на криминалните книги и българската литература, “Дъждът оставя следи” е една чудесна комбинация точно за вас. 

“Наемателката” от Катрине Енгберг

С “Наемателката” датската писателка Катрине Енгберг поставя началото на интригуваща криминална поредица, чието действие се развива в Копенхаген. Следователите Йепе Кьорнер и Анете Вернер трябва да разкрият престъпление, което сякаш е излязло от криминален ръкопис. Надпревара с времето, обрати и тайни, скрити в най-тъмните места на датската столица – романът предлага всичко, което може да очакваме от един скандинавски криминален автор. А втората книга “Стъклени крила” вече също има превод на български език.

Снимка на публикацията: Freepik

„Суперкниги“ е рубрика, подготвяна с подкрепата на  СуперХостинг.БГ – най-голямата хостинг компания в България. Вече 16 години СуперХостинг.БГ осигурява надежден и сигурен дом на над 200 000 сайта, сред които е и „Аз чета“. Рубриката „Суперкниги“ ще ви помогне да откриете ценни и полезни четива, с които да изградите успешен бизнес, да развивате знанията и уменията си и да се забавлявате. Други полезни материали ще откриете в блога на СуперХостинг.БГ.

Прочетете още:

5 СУПЕРкниги за вдъхновяваща есен

5 СУПЕРкниги за пътешественици


Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.