fb
БългарияНовини

8841 деца избраха книгите победители в „Бисерче вълшебно“ 2023

3 мин.

Общо 8841 млади читатели от цялата страна избраха тазгодишните носители на Национална награда „Бисерче вълшебно“ 2023, съобщиха организаторите от Фондация „Детски книги“.

В надпреварата за детските гласове, на която медиен партньор е „Аз чета“,  участваха 81 издания, селектирани от 166 първоначални номинации. За първи път в историята на наградата бе въведен кратък списък, изготвен от 13 експерти и панел от 210 деца. Заедно те избраха по 10 книги във всяка категория за художествени заглавия и 25 в категория „Нещотърсачи“. Линиите за гласуване бяха отворени от 15 февруари до 23 април. Градовете София, Силистра и Попово остават в челната тройка по брой гласували деца, следвани от Търговище и Варна.

Ето и носителите на отличията за 2023 г. по категории:

Буболечета

„Зайчето Рики“ от Гуидо ван Генетхен (изд. „Фют“) спечели с 246 гласа сред книгите за най-малките в новосъздадената категория „Буболечета“ (3-5 г.). Подгласници са „Елмър на кокили“ от Дейвид Маккий (изд. „Жанет 45“) и „Познай колко много те обичам“ от Сам Макбратни (изд. „Ентусиаст“, преводач Петя К. Димитрова).

Откриватели

При децата между 5 и 7 години първото място с 312 гласа зае „Най-елегантният гигант в града“ на Джулия Доналдсън (изд. „Жанет 45“, преводач Мария Донева). Като изключително харесвани от децата се показаха и „Пет истории за нюнючета“ от Анна Норт (изд. „Фют“) и „Приказка за Малчо и майка му, която се побираше в джобчето му“ от Лиляна Дворянова (изд. „Фют“).

Изследователи

Категорията „Изследователи” (8-10 г.) оглави „Ванилия Величественова Всемогъщова“ (изд. „Рибка“) – петата книга от поредицата „Феята от захарницата“ на Катя Антонова. Тя завоюва първото място с 567 гласа. На следващите места се нареждат „Джаспър и Чорльо“ от Никола Колтън (изд. „Фют“) и „Мишките отиват на опера“ от Мария Донева (изд. „Жанет 45“).

Мечтатели

Тазгодишния избор на мнозинството „Мечтатели“ е „Последната мечка“ (изд. „Таралеж“, преводач Деница Янкова) на Хана Голд. За нея са гласували 201 деца между 11 и 13 г. С почти толкова гласове са и „Най-лошата седмица евър. Понеделник“ от Ева Аморес и Мат Кросгроув (изд. „Прозорец“, преводач Александър Христов), както и „Чудният нов свят“ от Марин Трошанов (изд. „Мармот“).

Майстори

Статуетката за „Майстори” (14-16 г.) грабна „Новата планета“ (изд. „Изида“) от Мартин Вопенка с 208 гласа. Следват „Накрая и двамата умират“ от Адам Силвера (изд. „Егмонт“) и „Сянката на щуреца“ от Юлия Спиридонова (изд. „Кръгозор“).

Нещотърсачи

Любимата нехудожествена книга на българските деца (с общо 750 гласа) е „Най-добрата мама на света“ (изд. „Ентусиаст“, преводач Силвия Колева) на Себастиен Перез. Предпочитани заглавия са и „Билките на малката чародейка“ от Полонца Ковач (изд. „Емас“, преводач Ганчо Савов) и „Горският оркестър свири Бетовен“ от изд. „Фют“.

Националната награда „Бисерче вълшебно“ е първото отличие за детски книги в България, чието жури са децата от 3 до 16 години. Единадесетото издание се проведе с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община. Сред партньорите са Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България”, Асоциация “Българска книга” и Асоциация „Родители“.