fb
10, които...Специални

9 от най-обичаните и пълноцветни литературни героини

5 мин.
„Любовта трябва да бъде разрешена И аз подкрепям това напълно!

9 любими героини. Сигурно за всеки от нас те биха могли да са повече или по-малко.

Нюйоркската художничка Саманта Хан прави специално изследване и събира в една галерия от рисунки представата си за 9 литературни героини от различни епохи, националности, автори. Героини, обединени от трагичната си съпротива срещу предразсъдъците на обществото. А може би литературната фикция е съдействала в подкрепа на промяната на положението и възможностите на жената?

Вдъхновено и с изследователска смелост, Саманта обяснява по следния начин своето решение:

„Нашите любими женски характери са едновременно сбор от универсални архетипи и уникални индивидуални недостатъци. Веднъж или два пъти в едно поколение брилятен автор ще създаде шедьовър, натъквайки се на този вид ослепителен оригинален характер. Истината е, че резонирането му в читателя е през цялото време.

Характери като Клариса Далауей или Ема Бовари притежават чар, странности и слабости, които дълго ще останат в съзнанието ни след затваряне на последната страница.  Симпатизираме, възхищаваме им се, понякога може да ги мразим – но виждаме себе си в тях.

В края на краищата, читателите имат свое собствено въображение, надежди, страхове и опит да изградят представата си за тези легендарни жени. Като художник, погълнат и фасциниран от женските форми, не можах да устоя на предизвикателството, носено от всяка една от тези велики жени в литературата (по мое собствено мнение, разбира се) да покажа в акварел живота им. Видях ги, изникващи в ума ми, докато четях (и препрочитах) любимите романи. Рисувах ги в цялата им пленителна красота, с ръчно изписани цитати от техни диалози, свързани по проницателен начин с всеки от тези характери. Приключвайки цялата си книга, Well-Read Women: Portraits of Fiction’s Most Beloved Heroines, почувствах сходството им с мен като с близък приятел. Дали сте прочели само шепа от тези истории или ги познавате от сърце, аз се надявам, че ще се насладите от надникването в очите на всяка една от тези силни, измъчени, красиви, пламенни жени.”, завършва представянето на своето вдъхновение и книга Саманта Хан.

Запознайте се с нейния албум, представен в huffingtonpost.com. Може на финала на галерията да сте вдъхновени за собствена класация, изображение или препрочитане на любим роман – споделете ги с нас в коментарите.

1. Една Понтeлие

Една Понтeлие от „Пробуждането” на Кейт Шопен се бори за правото на глас и контрол над собствения си живот по начин, непредставим за жените в края на 19. век. Тя се бунтува срещу социалните ограничения да изразява своята индивидуалност извън парадигмата на брака и майчинството. Негодува срещу всичко и рискува всеки един в нейния живот, за да избяга от очакванията на другите.

2. Долорес „Лолита” Хейз

Долорес за е един от най-трагичните характери на всички времена. Холивуд я превръща в кокетно миньонче, но във великия роман на Набоков аз я виждам като малко момиченце, просеща и жадуваща безусловна любов от егоистични и болни възрастни, които изкривяват и опорочават нейната невинност.

3. Клариса Далауей

Усилията на Клариса Далауей, героиня на Вирджиния Улф, са насочени към така важните фундаментални въпроси за живота, за любовта, за приятелството. Можем всичко да отнесем към нейните опити да се впише в социалните норми и да се грижи за безупречните си изяви, докато навлизаме в дълбочините на собствения й крехък вътрешен живот.

4. Ема Бовари

Мадам Бовари на Флобер е жена, ограничена от обществото и от своето собствено недоволство, че е под опасен натиск от собствените си емоции е принудена да рискува всичко, което цени като съпруга, майка и жена, само да усети какво е да чувстваш наистина.

5. Естер Грийнууд

Естер Грийнууд от романа на Силвия Плат „The Bell Jar” е друг пример за млада жена, недоволна от социалните ограничения и забрани – особено от сексуалните задръжки. Борейки се с психично заболяване, тя е едновременно съпричастна към света и нехайна за въздействието си върху онези, които я обичат.

6. Мина Харкър

Мина (Вилхелмина) Харкър  от „Дракула” на Брам Стокър, е любяща, предана и преди всичко смела. В доминирания от мъже роман, тя успява да изпъкне със своето  състрадание и интелигентност и ловко маневрира в някои твърде заплашителни житейски и душевни ситуации.

7. Нора Чарлс

Нора Чарлс от „Кльощавият” на Дашиъл Хамет е въплъщение на безгрижието. Зад фасадата на обаятелност и опиянение, тя е находчива и изобретателна. За разлика от други женски литературни образи, Нора е щастливо омъжена, обичаща и обичана от съпруга си-партньор. Тя би била страхотен най-добър приятел.

8. Ема Удхаус

Ема Удхаус от едноименния роман на Джейн Остин безгрижно се занимава с любовния живот на приятелите си, докато непоколебимо го отказва за себе си. Тя сама прекъсва охотните си намеси, когато си признава, че любовта е намерила и нея.

9. Холи Голайтли

Холи Голайтли от романа „Закуска в Тифани” на Труман Капоти е образец за стил.  Тя е откровен мечтател, който бяга от неприятния живот в неприветливо място, за да преследва щастието и илюзиите си в Ню Йорк Сити. Въпреки привидната фриволност и лекомислените флиртове с богати мъже, тя е независима жена във време, в което жените обикновено не могат да си го позволят.

Саманта Хан (Samantha Hahn) е нюйоркски художник, чийто ефирни и чувствени акварели са показвани в международен мащаб. Работи за редица клиенти от Ню Йорски списания/TheCut, Vogue Nippon, Conde Nast Traveller, J.Crew and Marc Jacobs до Random House, Assouline и Chronicle Books. Пише за изкуство, дизайн и в блог под името Maquette.

[ + ]