fb
БлоговеМнения

АБК към Орешарски: Спрете сталинско-лисенковската идея на Клисарова

2 мин.
abk-featured

От Асоциацията на българските книгоиздатели „Българска книга“ направиха още една стъпка срещу безумната идея на образователния министър Анелия Клисарова у нас да се учи по един учебник по всеки предмет, а печатането им да става в държавна печатница. От АБК изпратиха отворено писмо до министър-председателя Пламен Орешарски, в което настояват той да спре кампанията на Клисарова за  „национализация” на учебниците“, определена от самите издатели като „сталинско-лисенковска“.

Ето и пълния текст на писмото на Асоциация „Българска книга“ до Пламен Орешарски:

Уважаеми господин премиер,

В качеството си, първо и най-вече, на български граждани, второ – на родители, радеещи за образованието на своите деца и внуци, и чак накрая – на професионалисти-издатели, се обръщаме към Вас със следния призив:

Молим незабавно за Вашата намеса за спиране на кампанията, предприета от министър Клисарова, за „национализация” на учебниците, а всъщност за обсебването им от един тесен кръг. За съжаление нашите очаквания за приемане на нов закон за училищното образование, който експертите в МОН вече бяха подготвили, не се сбъднаха. Да не говорим за жизненоважните съвременни учебни програми. В началото на 21. век проф. Клисарова заложи на сталинско-лисенковската идея за „един учебник по един предмет”, която:

А. Ще осакати българското образование за години напред.
Б. Ще отвори път за корупция и монопол там, където поне досега не ги е имало.

Уважаеми г-н министър председател,

Вие сте зает човек и едва ли ще се запознаете с всички доводи „за” и „против” тази идея. Затова Ви предлагаме едно простичко решение – на следващото заседание на Министерския съвет да зададете на проф. Клисарова само два въпроса:

1. Кои европейски държави са в първата десетка по образование?
2. В колко и в кои от тях се учи по един учебник?

Вярвайте, това ще бъде достатъчно, за да пишете двойка на лансираната от нея идея.

С уважение:

Асоциация „Българска книга“