fb
Ревюта

„Ад” – по Данте, но на Дан Браун

3 мин.
Ad

AdДан Браун несъмнено е открил формулата на успеха в писателското поприще. Последният му роман „Ад” безспорно е едно от най-очакваните заглавия за 2013 година. Всички негови почитатели нямаха търпение да разберат около какво ще се завъртят новите приключения на професор Лангдън.

И Браун не разочарова, „Ад” се развива в рамките на 24 часа, в които шеметно се сменят неочаквани обрати, безчет шедьоври на изкуството водещи към поредната брънка в разрешаването на загадката. Този път тя не е свързана с древна мистерия, а със смъртоносен вирус, създаден от луд учен, който е обсебен от „Ад” на Данте.

Робърт Лангдън отново е притиснат от времето и трябва да се справя не само със загадките, закодирани и въртящи се около различни произведения на изкуството на Дантевия „Ад”, но и с амнезията си, която го е оставила без никакви спомени за последните 3 дни. Негов спътник в приключенията този път е Сиена Брукс, красива лекарка, вундеркинд.
Основният фокус в романа е намаляването на ресурсите и увеличението на населението на земята, които биха довели до унищожението на човечеството. Това не е скрита или тайна информация, но, както е отбелязано в самата книга, хората рядко се замислят над този проблем, още повече над неговото решаване. Определено ще те накара да се замислиш и да си зададеш въпроса какво би направил ти, ако ….. ще разбереш след като прочетеш романа.

Дори и да не си почитател на изкуството, Дан Браун успява да представи всяко място, картина или скулптура по интересен начин, така че да събуди любопитството на читателите и да им се прииска да отидат и да ги видят. Сигурно на това се дължи и огромния му успех, начина по който успява да привлече вниманието към класически произведения, които едва ли са особено популярни, но Дан Браун ги показва във възможно най-екзотичната и тайнствена светлина. Както се случва и с „Ад” на Данте.
Нека всеки бъде честен и да си признае, че едва ли е чел класическото произведение с охота в училище, а още по-малко и помни. Но сега само заради романа на Браун, „Ад” на Данте е увеличил продажбите си. А Флоренция и Венеция със сигурност ще имат още повече туристи, нетърпеливи да минат по стъпките на Робърт Лангдън.

”Ад” на Дан Браун със сигурност ще е едно от най-често срещаните четива по плажа това лято. А дали книгата е толкова запомняща се, всеки сам ще прецени за себе си. Като почитател на трилъри, свързани с древни мистерии, определено съм чела по-добри романи, които са написани по-задълбочено от кратък урок по история на изкуството. Но както вече написах, талант е да успееш да накараш хората да се заинтригуват към класиката, която е пред очите им. Дали ще видиш в една древна сграда просто камъни или минало с много тайни и истории – това е просто начин на представяне.

[ + ]