fb
БиблиотекаОткъси

Агресията е навсякъде (Из „Интернет безопасност“ от Александър Ненов)

5 мин.

Александър Ненов - Интернет безопасностАгресията е нещо, което всеки един човек вижда ежедневно около себе си. Не е тайна, че новините в последно време са изпълнени предимно с убийства, изнасилвания, сбивания и всякакъв друг вид престъпления. Немалка част от тези инциденти стават в училище или в непосредствена близост до училище и в тях са замесени ученици или техните родители и близки.

Една от причините агресията да избуява в последно време е ниското ниво на възпитание на подрастващите, липсата на контрол от техните родители и като добавка към всичко това идва агресията, която се култивира онлайн и рано или късно излиза в реалния свят.

Все по-често на различни хора в социалните мрежи се случва пътищата да се пресекат онлайн и те да влязат в някакъв конфликт. Понякога става така, че нещо привлича вниманието на мнозина и те изливат агресията си върху нищо неподозиращата си жертва, без въобще да бъдат провокирани с нещо.

Нещо подобно се случи неотдавна на момиче, чието име няма да спомена. Тя бе заснета от една музикална телевизия на улицата и сподели, че харесва стила SWAG*. Този клип достигна до мен благодарение на един от моите консултанти тийнейджъри. Когато го гледах на телефона си, той беше по-кратък от 5 секунди и за мен не означаваше нищо. Поразпитах какво всъщност е шокиращото в случая и не можах да повярвам на историята. Оказва се, че много хора мразят SWAG-ърите. Няма конкретна причина за тази вражда. Но този клип дава повод на всички хейтъри** в мрежата да нападнат момичето публично, като правят монтажи на въпросния клип по различни обидни и унижаващи начини. Десетки влогъри решават да натрупат фенове и гледания на новите си клипове, като коментират момичето и му се подиграват. В училище започват да я тормозят, а във Facebook групите познати и непознати започват да сипят обиди, включително и заплахи, срещу нея.

Подобни случаи са ежедневие в мрежата не само у нас, а и по света. Повечето такива случаи не са предизвикани с нищо конкретно, но тръгват като вълна в мрежата и стават „вайръл“. Може да срещнете този термин в редица маркетинг книги и блогове. Това е начин за налагане на конкретна марка, продукт или услуга с техниките на вирусния маркетинг. Когато това се прави от маркетинг експерти, нещата се контролират и се правят в позитивна посока. Когато обаче инициативата е на хейтъри, блогъри, влогъри и потребители на социалните мрежи, тогава контролът е нулев, а резултатите могат да бъдат от тежки психически проб леми за цял живот и дори до опити за самоубийства.

В случая не говорим за физическа агресия. За да се реализира тя, агресорът има нужда от физически контакт с жертвата си, а това често не е нещо, което повечето онлайн агресори биха се осмелили да направят. Причината е, че най-често този тип агресори всъщност са изключително слаби физически, с проблеми в семейството, самочувствието и реализацията (независимо от това дали са на 15 или на 55). Мрежата не дава възможност за физическа агресия и насилие, но тя създава условия вербалната агресия да ескалира до брутални нива. Под маската на анонимността много хора си позволяват да пишат коментари и да изпращат заплахи на познати и непознати. Дори в коментари в публични Facebook групи с интелигентни хора биха могли да се видят спорове, които бързо преминават в серия от обиди и закани за саморазправа. Тъй като вербалната агресия не ни наранява физически, повечето родители, учители и агресори я пренебрегват. И точно тук е големият проблем, тъй като, пренебрегвайки силата на казаното, хората са склонни да кажат неща, които нарушават закона и нанасят тежки психологически травми върху отсрещната страна.

SWAG е име на социална група, музикален стил и стил на обличане, който се изразява с използването на конкретни дрехи, като най-изразена е шапката с голяма козирка. SWAG е название, което няма конкретно описание и дори почитателите и хората, следващи тази мода, не се определят като такива. За разлика от пънкарите, които са социална група, определяща се с конкретни политически възгледи, музикален стил, прическа и облекло, то при SWAG-ърите това рязко разграничение от различните модни тенденции липсва. Какво е SWAG? Има различни тълкувания на абревиатурата SWAG, като различните социални групи го четат по различен начин, като например SheWantAGentleman (Тя иска мъж), през SecretlyWeAreGay (буквално преведено – тайно ние сме гей).

* Хейтър – думата хейтър идва от английската дума hate – мразя. Хейтър е название за човек, който има негативно отношение към света и хората. Най-често тези хора се изявяват анонимно в мрежата, като обиждат, злословят в социалните мрежи или в коментарите под статии във всички медии. Хейтър у нас се използва и като название на човек, който мрънка.

Откъсът е от новата книга на интернет предприемача Александър Ненов „Интернет безопасност“, която предстои да излезе от печат в средата на октомври с логото на издателство „Сиела“.