fb
БлоговеМнения

„Алея на книгата” Варна 2012 – можеше ли и по-добре?

3 мин.
Aleia na knigata 2012

Aleia na knigata 2012Купувам си желаните книги веднага щом излязат. Не чакам промоции или намаления, което ме прави верен, но не толкова предприемчив клиент. Именно затова всяка година отивам на варненската „Алея на книгата” с доза любопитство по-скоро към организацията на събитието, отколкото към предлаганите заглавия.

Летният базар се рекламира усилено и се радва на голям интерес от страна на варненци. Белите шатри на издателствата са разпънати за трета поредна година и от 10 до 22 часът около тях винаги могат да се видят много хора. Съпътстващата програма, включваща представяния на книги на български автори като Калин Терзийски, Михаил Вешим и др., също украсява културния афиш на събитието. Отстрани всичко изглежда чудесно, само че някои елементи оставиха в мен лек оттенък на разочарование.

Това лято „Алея на книгата” се застъпи с XVI Mеждународен панаир на занаятите и изкуствата във Варна, така че книжният базар не можеше да бъде разположен на обичайното място в Морската градина между сцена „Раковина” и „Морско казино”. Вместо това белите шатри бяха разпънати на ларгото пред хотел „Черно море” – едно решение, което предизвика недоумението на варненци.

От стратегическа гледна точна, това е една от най-оживените алеи в града, така че всеки минаващ няма как да не се спре да разгледа книгите, независимо дали го е планирал или не. От практическа гледна точка обаче, това Е една от най-оживените алеи в града и по време на туристическия сезон, когато Варна се пръска по шевовете, да се задръства Ларгото и допълнително да се утежнява движението на живия поток, не е най-удачната идея. Така се създава излишна суматоха и блъсканица, възпрепятстваща хората да разгледат на спокойствие изложените книги.

Също така ми се искаше да видя повече имена в селекцията на базара. Истина е, че едни от водещите издателски къщи представят заглавията си на „Алея на книгата”, но има и много други утвърдени издатели, които традиционно пропускат форума. Книгоиздателският бизнес се развива въпреки кризата, появяват се нови участници, които ми се искаше да се представят сред белите шатри, особено след изключително обещаващия Пролетен панаир на книгата, който се проведе през май в София. Това обаче не се случи.

Както е известно, Варна е кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година и всяко събитие, подобно на „Алея на книгата”, е актив към кандидатурата й. Именно като потенциална културна столица ми се иска Варна да предложи едно още по-мащабно книжно събитие, наситено с повече атмосфера. Може би от следващата година ще видим как „Алея на книгата”се развива – нейният разчупен формат и откритото й местоположение са добро начало, за да се превърне в нещо повече от обикновен базар с намалени книги.