fb
БългарияНовини

Алек Попов и „Мисия Лондон“ на мисия в Ню Йорк в края на октомври

1 мин.
Alek Popov

Генералното консулство на Република България в Ню Йорк ще стане сцена на ободряващ разговор между двама бивши участници на Созополския семинар по творческо писане, съобщават организаторите от фондация „Елизабет Костова“. Дискусията на 21 октомври ще бъде посветена на забавния роман „Мисия Лондон” (Istros Books), който по-рано през годината бе публикуван и на английски.

Mission LondonАвторът на книгата Алек Попов и Елизабет Франк (носителка на награда „Пулицър” и гост-лектор на семинара), с участието на Сюзан Къртис-Коякович (директор за Югоизточна Европа на изд. “Istros books”), ще представят „Мисия Лондон” на чаша вино и интересен разговор на английски език.

Алек Попов е един от най-награждаваните български писатели, автор на разкази, есета и сценарии. Разказите му са преведени на над 11 езика, включително английски, немски и френски езици. През 2011 г. един от тях е включен в престижната антология „Най-добрата източноевропейска фантастика” (Dalkey Archive Press) под редакцията на родения в Босна романист Александър Хемон.

„Мисия Лондон” е първият роман на Алек Попов, преведен е на 16 езика, а екранизацията прави рекорден box office в България. Догодина предстои издаването във Вликобритания на друга негова книга – „Черната кутия“, (изд. „Peter Owen”), след като печели конкурс на Фондация „Елизабет Костова”.

Романът „Мисия Лондон“ е изграден от пълноцветните впечатления на Алек Попов като културно аташе в Българското посолство във Великобритания. Комбинацията от теми за корупцията, обърквания и победата на некомпетентността, Попов майсторски поднася в множество сюжетни линии:  разкошен карнавал от ярост и безсмислена суета, позволявайки на илюзиите и заблудите на посткомунистическото общество да бъдат отразени в забележителен абсурд!

[ + ]