fb
БългарияНовини

Алфонсо Сабела: Спазването на закона е най-доброто решение на трудни ситуации

2 мин.

„Първият ми работен ден за кметството в Рим беше кошмарен, защото трябваше да реша дали да спазвам законността или да оставя стотици семейства без покрив над главата си за Коледа. И това беше първият ми провал, защото аз не спазих закона.“

Така италианският магистрат и бивш съветник по прозрачността при управление на публичните средства в Общината в Рим Алфонсо Сабела описа първите си сблъсъци с голямата корупция в администрацията на италианската столица. В препълнената книжарница „Хеликон-Витоша“ бившият прокурор и ловец на мафиоти в Сицилия представи във вторник вечер новата си книга „Заразената столица“ (изд. „Ера“), посветена именно на корупцията в общинската администрация в Рим.

„И въпреки това съм убеден, че в основата на всичко стои законността и стриктното спазване на закона е по-добро от другите възможни решения на трудни ситуации“, каза Сабела.

Той обърна внимание на сходството на проблемите през управниците на италианската и българската столица и изрази удовлетворението си от напредъка, който София е постигнала след предишното му гостуване у нас през 2009 г. По-рано през деня той се срещна и със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Италианският магистрат сподели, че след излизането на „Заразената столица“ в навечерието на кметските избори в Рим през 2016 г., много политици са я прочели и дори са реагирали положително на написаното в нея публично. „След като минаха изборите обаче, не смятам че някой от политиците я е прочел отново. И ако някой го е направил, се надявам да му е повлияла положително, а не да си е намерил нови начини да заобикаля закона“, допълни Сабела.

„Алфонсо Сабела не само пише хубави книги, но и работи в посоката, към която всички политици и административен апарат трябва се стремим – борбата с корупционните практики. България и Италия имаме много сходни проблеми в това отношение и затова е от изключително значение присъствието на г-н Сабела и другите като него, които ни помагат да се борим с тези вредни явления“, каза в словото си преди премиерата италианският посланик у нас Н.Пр. Стефано Балди.

Вижте видео от срещата, излъчвана на живо във Facebook страницата на „Аз чета“:

#АзЧетаНаЖиво: Италианският магистрат Алфонсо Сабела представя новата си книга "Заразената столица"

Публикувахте от Аз чета – AzCheta.com в Вторник, 26 септември 2017 г.


Тази вечер Сабела ще представи книгата си и в Пловдив. Срещата с него е в книжарница Хеликон Пловдив Център на ул. „Княз Александър I-ви“ №29 с начален час 18:00.

[ + ]