fb
НовиниПо света

Amazon наказва автори заради пиратство в интернет

5 мин.
Снимка: Freepik

Американската писателка, превърнала се в TikTok сензация – Рейвън Кенеди, видя как краят на кариерата ѝ може да настъпи само за миг и години труд да бъдат заличени, по една причина – пиратството. Само за ден авторката премина през пълно отчаяние до лъч надежда, след като две от книгите ѝ бяха свалени от продажба от Амазон.

В понеделник Рейвън Кенеди алармира, че от Амазон са премахнали две от книгите ѝ от продабжа с мотива, че са „широко достъпни в мрежата“. Авторката твърди, че е получила мейл, в който я известяват, че заглавията Gild и Glint са свалени от продажба, а от премахване е застрашена и четвъртата книга от поредицата – Glow.

Gild или „Позлата“ се появи на българския пазар едва преди няколко седмици, издадена от „Егмонт“ и с превода на Деница Райкова. Книгата представя нов прочит на мита за крал Мидас в завладяваща фентъзи поредицата „Позлатена пленница“.

„Amazon.com е заплашвал акаунта ми в миналото, но тази сутрин получих имейл, че са премахнали Gild и Glint от продажба без предупреждение, а Glow към момента също е под заплаха. Те твърдят, че тези книги са „широко достъпни в мрежата“ и са обект на пиратство.

Пиратството е огромен проблем, с който независимите автори като мен трябва да се справят. С The Plated Prisoner Series имах достатъчно късмет тези книги да се превърнат в международни бестселъри и да придобият световна популярност. Но с тази популярност дойде вълна от пиратство.

През изминалата година получих множество заплахи от Amazon Publishing за премахване на моите книги и целия ми авторски акаунт, защото техните ботове откриват книгите ми в мрежата. Нарушаването на авторските права е извън моя контрол. Въпреки че плащам много пари на компания, за да подаде известия за сваляне от мое име, и постоянно проверявам мрежата за пиратски версии, не мога да се справя с цялата кражба на интелектуална собственост“, пише Кенеди в профила си във Facebook.

Авторката публикува и кратко видео в TikTok, където отново описва случая и е категорична, че „Amazon трябва да работи по-добре с независими и хибридни автори“.

„Ако свалят акаунта ми, НИТО ЕДНА от книгите ми няма да бъде достъпна. Това е цялата ми кариера и препитанието ми. Вложих толкова много труд и да видя как той просто се срива около мен е опустошително.“

Часове по-късно, след вълна от съпричастност, Кенеди съобщи, че Amazon „отново пусна електронните книги на Gild и Glint за продажба в САЩ засега. Това е огромно облекчение. Но това не решава по-големия проблем. Късметлийка съм, че читателите ми помогнаха да си върна книгите.“

Според Кенеди обаче това не решава проблема, който стои пред новите независими автори.

„Пиратството няма да спре и самоиздаващите се автори никога няма да могат да свалят всяко откраднато копие. Опитвам се ТОЛКОВА много книгите ми да са налични в Kindle Unlimited в САЩ, така че да са по-достъпни, но нямам абсолютно никаква сигурност с Amazon. Договорът за ексклузивност е създаден в наш ущърб. Те могат да продължат да сканират интернет и да продължават да виждат всички тези пиратски копия, и да продължат да премахват книгите ми и да заплашват сметката и прехраната ми.

Amazon Publishing трябва да се справи по-добре. Те трябва да подкрепят своите инди и хибридни автори. Те се нуждаят от истински хора, които следят нашите сметки, вместо автоматични сваляния и изпращат безчувствени заплахи. Те трябва да защитят нашите файлове. Те трябва да ПОМОГНАТ на авторите да бъдат свалени пиратски копия, вместо да наказват авторите и да се държат сякаш сме в нарушение, когато това е 100% извън нашия контрол, а не извършено от нас.

Както вече казах, невероятно съм благодарен за платформата Amazon KDP. Това промени живота ми и ми позволи да превърна тази страст в кариера. Но е време за промяна. Не знам как може да се случи, но трябва. Твърде много средства за препитание бяха застрашени, твърде много стрес накара авторите да се откажат. Пиратството не е по наша вина. И не трябва да ни принуждават да напуснем напълно КU или Амазон заради това.“, написа още тя.

Кенеди е става известна със своята фентъзи сензация в TikTok, поредицата Plated Prisoner, която пресъздава мита за цар Мидас от гледната точка на Орея – жена, превърната в злато от докосването му. Черпейки вдъхновение от известния гръцки мит, Кенеди създава фантастичен свят, изпълнен със завладяващи герои и пропит с магия и страст. Първата част Gild е публикувана през 2020 г., последвана от Glint (2021), Gleam (2021) и Glow (2022). Очаква се през 2023-а да излезе и пета част от поредицата – Gold.