fb
@-книгиЕ-книги

Австралия блокира десетки пиратски сайтове за електронни книги

1 мин.

Властите в Австралия са спрели 50 сайта с пиратско съдържание, съобщава GoodEreader. Засегнатите компании имат 15-дневен срок за изпълнение на законовите изисквания на свалят съдържанието, в противен случай достъпът за безплатно теглене на дигитални комикси, електронни книги, списания и вестници ще бъде прекратен.

Австралийският медиен гигант Village Roadshow възнамерява да приложи изпитан ефективен метод за справяне с пиратското теглене от интернет – налагане на глоби. Вицепрезидентът на компанията Греъм Бърк заяви, че проследяването на нелегални тегления ще продължи през годината и нарушителите ще бъдат принудени да платят глоба или да се явят в съда.

„Това е исторически момент за Австралия – 95% от криминалната търговия в страната е блокирана. Крадците, които управляват пиратските сайтове, не допринасят с нищо за Австралия – не наемат никого, не плащат данъци. Нито цент от огромните им приходи не отива при авторите на съдържанието“, казва още Бърк, цитиран в TorrentFreak.

Резултатите от проучване на компанията за превенция на пиратството Digimarc определят профила на потребителите, най-склонни да посегнат към книга без да платят за нея – между 30 и 44 години, с доходи между $60 000 и $99 000. Като цяло мнозинството от хората, които свалят нелегално материали от интернет, са сравнително добре образовани, повече от 70% от тях са завършили колеж или университетска степен.