fb
БиблиотекитеНовини

Библиотечни асоциации в цяла Европа искат закони за заемане на електронни книги

1 мин.

Библиотечни асоциации от цяла Европа подписаха отворено писмо, акцентиращо върху необходимостта да се гарантира, че библиотечните потребители ще продължат да могат да се възползват от услугите в дигиталния свят. Писмото подчертава ролята на библиотеките в подкрепа на образованието, научните изследвания и достъпа до култура, като същевременно подчертава, че настоящите условия на работа, лицензиране и състояние на пазара на електронни книги подкопават способността на библиотеките да изпълняват своите традиционни и основни функции. Това се казва в декларацията, подписана от Българската библиотечно-информационна асоциация.

Подписалите страни настояват за правителствени действия и правни гаранции, според които библиотеките да могат да придобиват, запазват и предлагат за електронно заемане дигитализирани аналогови и дигитално родени произведения, каквито са електронните книги, на същата основа, на която предоставят достъп и до физическите произведения.

Библиотекарите настояват за поддържане на платформи за е-заемане, които да работят по най-добрия начин в полза на библиотеките, на техните потребители и на авторите. Също така искат подкрепа на последващи проучвания на динамиката на пазарите на електронни книги и тяхното влияние за постигане на целите на обществения интерес. Това ще послужи и за формиране на по-широки политики в областта на културата, образованието и научните изследвания, категорични са от ББИА.

Декларацията е подписана още от асоциациите в Армения, Белгия, Чехия, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Португалия, Сърбия, Словения, Испания, Швеция, Великобритания.