fb
БългарияНовини

Автори от 7 страни посреща Русе през октомври

4 мин.

Общо 16 автори от 7 страни пристигат в Русе за 15-ото издание на Литературния фестивал, под надслов „Дъхът на Европа“. Четящите хора и гостите на крайдунавския град ще имат възможността да се потопят в света  на прозата, поезията, визуалните изкуства, музиката, документалната литература и киното. 

Всичко това ще се случи от 3 до 9 октомври в нетрадиционния интериор на Дом Канети. Откриването е на 3 октомври от 17:00 часа.

Фестивалът ще стартара с представяне на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история на Веселин Праматаров, която разказва историята на трима български студенти, протестирали през 1968 г. против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Следва презентация на иновативната социална медия за творци Panodyssey. И вечерта завършва с македонския писател и директор на Културно-информационния център на Северна Македония в София Сашко Насев и „Срещи с дявола“.

„Някои хора обичат планините, други  моретата, а аз най-много обичам градовете. Русе е хубав град, с хубави хора и се надявам да им допадне тази литература-фарс, създадена през последните 30 години“ – казва в специално интервю за фестивала Сашко Насев.

Преди няколко години фокус на фестивала беше политическият роман, а в известна степен книгата, която ще представя, има точно такъв фокус. Тя засяга заемането на страна тогава, когато светът отново се прекроява, когато лагерите, на които сме свикнали да се делим, се преобръщат и доброто, и злото вече не изглеждат точно така, както сме си ги представяли вчера.“ Така ни подготвя за участието си Силвия Томова, която носи на фестивала последния си роман „Дългото лято на Вечността“. 

Маратонът на срещите с писатели продължава унгарският автор Дьорд Драгоман с „Клада“, който ще бъде представен от преводачката Адриана Петкова Пападопулос

Литературният фестивал на Русе често преодолява географски и творчески граници. Най-често примерът за това са българи, живеещи в чужбина. 

Райна Бройер, както повечето пишещи хора, упражнява и други професии. Живее в Германия от дете, пише на немски, но сюжетът на „Блок/Панелка 317“ е от България. Немскоезичните писатели имат запазена територия от първите години на фестивала. 15-то издание посреща австриеца Лукас Цепек с „Обкръжаване“ (Umkreisung).

„Не следя социалните медии, изцяло съм в реалния живот и неговите ежедневни интерпретации“ – казва Лукас Цепек и се надява на приятни срещи с колеги, разговори и разходки в Русе. 

Том Шулц от Германия е избрал да представи стихосбирките „Предупреждение при пътуване в страни морета айсберги“ и „Преместване на препъникамъните“. Всъщност поезията, в някои от случаите съчетана и допълнена с музика, е силен акцент в 15. издание на фестивала. 

Стихосбирката „Есенен Великден“ на Петър Чухов ще има продължение с етнокомпозиции на група „Гологан“. Поетът и художник Роман Кисьов ще ни води в „Светът на думите“ с 61 избрани от него стихотворения, „дописани“ от стилни черно-бели авторски фотографии. С изложба ФОТОХАЙГА „ОТБЛЯСЪЦИ“ и поетичен рецитал Александра Ивойлова дава своя ракурс към естетиката и поетиката на хайку. Към финала на фестивала Роберт Леви ще ни предаде своята „носталгия по времето, в което не си живял“ с „Анемоя“.  

Децата имат свой ден и това е 9 октомври, когато „Силвър и вампирите“ ще ги срещне със сюжети от живота на котарака на автора Явор Цанев. Часът на срещата е 11.00. 

Вечерта започва с Петър Денчев и неговия роман „Превъртане“, за да продължи с премиерата на една нова книга, която трябва да излезе на книжния пазар всеки момент. Това е „Дело № 585. Анкета върху един разстрел„. Една книга за убийството на Вапцаров, но и за цялото дело № 585, подробностите за което 80 години остават неизвестни. Какво точно се е случило ще научим лично от авторката Ивайла Александрова, работила над  документи, скривани до 2011 г. 

Цялата програма на фестивала, можете да видите тук