fb
БългарияНовини

„Аз чета“ с книжарница на осмия Балкански международен винен конкурс и фестивал в София

3 мин.

Балканският международен винен конкурс и фестивал (Balkans International Wine Competition and Festival – BIWCF) отваря врати за осми пореден път през 2019 г. с медийното партньорство на „Аз чета“. Най-големият сайт за книги и четене в България ще се включи във форума с фестивална книжарница, в която ще можете да откриете разнообразни заглавия, посветени на виното, храната и пътешествията.

Тази година събитието ще се проведе на нова локация на открито, в самото сърце на София – пред Националния дворец на културата, между 5 и 9 юни. Форумът отново ще фокусира вниманието на световната винена общност към интересния и самобитен балкански регион, като в главната роля ще влязат над 800 вина от повече от 200 винарски изби.

По време на традиционния конкурс (5-7 юни) престижно международно жури ще избере най-добрите вина на Балканите, а уикендът (7-9 юни) ще бъде посветен на срещата между виното и съвременната градска култура. В красиви шатри софиянци и гостите на града ще могат да дегустират вина от над 100 изби, дошли от всички балкански държави да вземат участие в майсторски класове, да рисуват с вино или да се насладят на богата артистична програма, включваща музика на живо, stand up комедианти, фестивална книжарница и магазин, както и много други изненади.

Константинос Лазаракис (снимка: GTP Headlines)

Отличията на BIWC 2019 ще бъдат присъдени от международно жури, а съставът му е един от най-силните досега. Вината в Конкурса ще бъдат оценявани от четирима носители на званието Master of Wine (MW), най-престижното сред винените експерти. Председател на журито ще бъде първият MW на Балканите Константинос Лазаракис, а сред членовете са граф Джон Умберто Салви МW (Великобритания/Франция), сочен за един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света, Бевърли Табрън MW (Великобритания), Род Смит MW (Великобритания/Франция), Дарел Джоузеф (САЩ), Игор Лукович (Сърбия) и не на последно място силната българска част в журито в лицето на Ясен Захариев от „Дивино“, Вили Гълъбова от „Дивино“, Цвета Тановска и Катя Йончева, издатели на винен каталог за българските вина.

Отличените в конкурсната част на BIWCF вина ще получат и значително международно присъствие. Призьорите в надпреварата тази година ще бъдат представени на няколко от най-важните световни изложения като Interwine China 2019 в Гуангджоу от 3 до 5 юни тази година и Prowein 2020 в немския град Дюселдорф, както и на специално събитие, посветено само на балканските вина  Balkan Wine Market в Чикаго, САЩ.

За трета година един от участниците ще грабне престижната награда „Най-добра изба на Балканите за 2019“ – това ще е балканската изба с най-много медали от осмото издание на BIWCF 2019. За пръв път обаче ще се избере Best of Show за всяка страна, която има представител в конкурса – това ще е виното, което е спечелило най-висока оценка от съответната държава. Всички носители на трофеи и двойни златни медали пък ще се включат в многобройни представяния до следващото издание на BIWCF през 2020 г.

Отличията на наградените изби ще бъдат връчени на специална официална церемония в хотел „Хилтън“ на 7 юни, известна като „Балкански винени Оскари“. Записванията на избите продължават до 10 май на сайта на BIWCF.