fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Книги и киноСпециални

Късометражният филм „Какво носим в джобовете си?“ по Етгар Керет с българска премиера

1 мин.
etgar keret

Днес е официалната българска премиера на късометражния филм на Горан Дукич „Какво носим в джобовете си?“ по едноименния разказ на израелския писател Етгар Керет. Разказът е част от сборника „Изведнъж на вратата се чука, появил се на Izvednaj na vratata se chuka Etgar Keretбългарски език в превод на Милена Варзоновцева преди броени дни.

Филмът е дублиран на български със специалното разрешение на автора. Той се появява у нас няколко месеца след световната премиера на филмовия фестивал в Сънданс.

Премиерата на филма съвпада и с представянето на сборника „Изведнъж на вратата се чука“ и четвъртото посещение на Керет в България.

Горан Дукич е режисьор на култовия филм Wristcutters: A Love Story (2006), създаден по повестта на Етгар Керет „Щастливите лагерници на Кнелер“, и носител на многобройни награди.

Етгар Керет е автор на четири сборника с разкази и една книга с есета, публикувани в 35 страни. Неколкократен лауреат на Платинената награда на Израелската асоциация на издателите, носител е на кавалерската степен на Ордена на изкуствата и литературата на Франция. През 2007 г. печели „Златна камера“ в Кан за режисьорския си дебют „Медуза“.

В момента Етгар Керет гостува в България за четвърти път. Тази вечер е софийската премиера на новия му сборник на български. Почитателите на автора ще могат да се срещнат с него от 19:оо ч. в зала 1 на Съюз на архитектите, ул. Кракра 11.

„Какво носим в джобовете си?“ можете да гледате тук: