fb
БългарияНовини

„Белязани лебеди“ кацнаха в Монтана

2 мин.

Преводачката и харесван хорър автор Елена Павлова представи в понеделник най-новата си книга „Белязани лебеди” в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Гео Милев” в Монтана. Книгата е в характерния стил на авторката и е издадена в ограничен тираж, а приходите ще отидат за различни благотворителни каузи.

„Белязани лебеди” е книга №19 от колекция „Дракус” на русенското издателство „Гаяна”. Корицата е дело на Живко Петров, а редактор е Ганка Филиповска. Сборникът с хорър, фантастика и поезия е разделен в три части, като първа част „Истории от някъде“ съдържа нови, съвременни разкази. Втората е причината за издаването на сборника и е съставена от стари разкази, писани, когато авторката е била тийнейджърка, включително и разказът „Белязани лебеди„, чието име носи книгата, а последната част е подбор от поезия, която също е доста стара. Авторката определи последната си издадена книга като „злия близнак” на сборника „Две луни”.

Елена Павлова дарява част от приходите от книгата за помощ на деца с аутизъм, друга част – на Фондация „Дивите животни”, която се занимават със спасяване и връщане в природата на диви животни, включително прилепи, а последната част за дарение за спешна операция на дете в нужда. Авторката сподели, че именно за това „идеята на книгата е да бъде самоиздадена” – за да бъде възможно всички да вядат къде отиват в действителност парите от печалбата й.

Павлова е „Посланик на Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана” и един от основните й дарители. Тя е автор на повече от 30 книги в жанровете фантастика, хорър, фентъзи, книги-игри, виден преводач и международен съдия по кинология. Носител е на много награди през последните 30 години, тъй като започва да пише едва на 9 години. Изявява се с псевдонимите Лени Кинг, Върджил Дриймънд, Ким Нюмън, Елайджа Джауит и Кристофър Макдоуел.

Публиката се наслади на нов морски разказ, озаглавен „Обувки от крокодилска кожа”. В него главната героиня е жена механик, която преживява различни препятствия в краткия разказ, който ще вземе участие в конкурса „С море в сърцето”. Освен това се разви интересна дискусия за издаването на книги в България, като бе отделено голямо внимание на „самиздателите“.

Авторката няколко пъти спомена, че можем да очакваме нова нейна книга, този път с фантастични разкази за деца, на Коледния панаир на книгата в НДК.

Елена Павлова беше гост на щанда „Аз чета и приятели“ по време на Пролетния базар на книгата – припомнете си срещата ни с нея:

[ + ]