fb
МултимедияПрезентации

Библиотеки за децата, деца за библиотеките [изследване]

5 мин.

page_1_thumb_largeВ края на юли 2011 г. “Аз чета” започна един много амбициозен проект – мащабно изследване на библиотеките в България. Изследване, което да помогне да се открои реалното състояние на тези институции, техните нужди, проблеми, перспективите и предизвикателствата, пред които са изправени днес.

Първата част от това изследване се нарича “Библиотеки за децата, деца за библиотеките” и обхваща детските отдели на всички 27 регионални библиотеки в България, които са разположени в големите областни градове на страната. Решихме да започнем именно с тях, защото въпреки всички трудности, пред които са изправени, в тези институции се случват прекрасни инициативи, които вдъхновяват много деца да продължат да четат, да обичат книгите, да мечтаят, да променят и да бъдат светлото бъдеще, което всички искаме.
“Библиотеки за децата, деца за библиотеките” е разделено на три основни части, а финалните резултати от изследването може да прочетете днес:

  1. “Библиотеки за децата” – статистическа информация за библиотеките и работещите служители в тях, данни, открояващи сегашното състояние на детските им отдели;
  2. “Деца за библиотеките” – данни за някои от по-интересните читателски навици на децата, които представят интересни тенденции за развитието на детското и юношеското четене;
  3. “Стимулиране на четенето” – може би най-важната част, в която от една страна се изброяват начините и инициативите за популяризиране на четенето сред децата в регионалните библиотеки, а от друга се открояват належащи проблеми и как биха могли да се решат, така че да привличат повече деца.

Има големи разлики в данните за посещенията на библиотеките в различните градове, които от една страна са повлияни от големината на градовете, в които се намират, но също така и от активностите на самите библиотеки за набиране на редовни читатели. Така библиотеки в по-малките градове като тези в Сливен, Пазарджик, Силистра, Ямбол имат значително повече редовни читатели отколкото детските отдели в регионалните библиотеки в София, Благоевград и Стара Загора. Още по-големи са разликите в големината на библиотечните фондове, където само две от библиотеките разполагат с над 100 000 библиотечни единици в детските отдели (Варна и Хасково), а мнозинството от останалите разполагат с по-малко от 45 000 библиотечни единици.

В детските отдели на всички 27 регионални библиотеки работят общо 95 души, които обаче успяват да реализират повече от 20 различни инициативи целогодишно в своите библиотеки, за да стимулират децата да обичат книгите и да посещават по-често библиотеките.

Сред най-популярните инициативи в детските отдели на регионалните библиотеки са различни маратони на четенето, организиране на конкурси и състезания за децата, откриване на специални летни читални, срещи с автори, поощряване на редовните посетители с грамоти и награди, викторини за специални събития и празници, тържества на буквите, заедно с местни училища, представяне творчеството и живота на различни автори по повод техни годишнини, библиотечни уроци и лекции за книгите, разнообразни творчески работилници, пътуваща библиотека – посещения в детски градини и училища, куклени пиеси, фотоконкурси и конкурси за рисунка, четения с различна тематика и други.

На въпроса какви инициативи биха подели самите библиотекари/библиотеки, за да стимулират повече деца да четат, най-популярните отговори са свързани с популяризиране на провежданите и в момента дейности на детските отдели чрез реклама, PR и различни видове партньорства. Осъществяването на по-пълноценни и дългосрочни партньорства с различни неправителствени организации, местни сдружения и институции на местно и национално ниво също се определя от библиотекарите като възможна стъпка за подобряване дейностите на детските отдели. Изключително силно внимание се обръща и на връзката училище–родители–деца–библиотека, като в много от предложените от библиотеките идеи биха насърчили колективните и семейни посещения в отдела, провеждането на специални уроци за функциите и работата библиотеката, както за деца, така и за възрастни – родители или учители.

Като най-належащи проблеми на детските отдели се изтъкват основно две неща – остарелият интериор и материалното оборудване на отделите, което не е създадено за нуждите на съвременните очаквания на децата и не допринася за техния интерес, както и редовното снабдяване с нови издания в достатъчно голям тираж за нуждите на отдела.

По отношение на читателските навици на децата, интересно е да се спомене интереса на децата към български автори, които не са в задължителната литература в училище. Посетителите на детско-юношеските отдели също така следват световните тенденции в интереса към книгите и сред най-търсените и крадени заглавия са книги за вампири, вещици и върколаци, но с добри резултати са и класически детски творби като книгите на Астрид Линдгрен и народни приказки от различни страни.

За повече подробности по отделните части на изследването, както и таблиците с всички резултати може да разгледате целия документ.

Цялото изследване “Библиотеки за децата, деца за библиотеките” можете да изтеглите от този линк.