fb
БиблиотекитеНовини

Близо 500 нови читатели на рождения ден на Столична библиотека

1 мин.

449 нови читатели, сред които и много млади хора, получиха своите безплатни едногодишни карти точно на 88-я рожден ден на Столична библиотека 24 октомври. С това броят на регистрираните читатели на надхвърли 40 000.

В Деня на отворените врати в Столична библиотека преминаха над 820 читатели, на които бяха раздадени 1300 книги. Като част от вечерната празнична програма, в понеделник няколко поколения български автори четоха поезия на светлината на факли пред централната сграда на институцията на пл. „Славейков“.

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. и е най-голямата публична библиотека в страната с близо 40 хиляди читатели. Тя разполага с 3 филиала в столицата – „Люлин“, „Сердика“ и „Студентски град“ и с фонд над 1 милион тома, като от тях 200 хиляди са на чужди езици. Статутът й на регионален културен институт от 1 юли 2000 г. й дава правата и задълженията да оказва помощ на всички библиотеки от Софийска област на методическо и организационно ниво.

По случай Деня на будителите 1 ноември библиотеката обяви ноември за месец без глоби. „Приканваме Ви да върнете просрочени си книги, без да заплащате глоба! Заповядайте!“, казват от ръководството на институцията.

[ + ]